Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Személyes hangon

Személyes hangon
Róna Katalin

A lemezborítóról, nagy fehér kalap alól csillogó, tiszta tekintetű, vagány nő néz a szemünkbe (Falus Kriszta fotója). Megjelent Für Anikó harmadik szólóalbuma, a Magyar hangja vagyok. (A Magyar hangja vagyok lemezbemutató koncertjei a budapesti Örkény Színházban december 20-án, január 17-én és február 21-én lesznek.)

Az első két album, a Nőstény álom távolba révedő, múltat idéző, rebbenő asszonyának képét (fotó: Baricz Kati), majd a Kitalált Világ angyalkás, szentképes, madaras, pillangós varázslatát (grafika: Nagy Nándor) követi a Magyar hangja vagyok albumának borítóján a „hétköznapi” Für Anikója, aki dalaival őszintén vállalja önmagát, művészi és valóságos énjét, magatartását és gondolkodását.

Színész–énekes – Für Anikóra méltán illik az összetett kifejezés, hiszen a prózai színésznőként jegyzett művész zenei megszólalásaiban mindig ott a játék. Egy-egy dal – köszönhetően persze szerzőinek is –, nemcsak zene és szöveg, hanem néhány röpke percbe sűrített történet is, amely természetes egyszerűséggel fogalmazódik meg előadásában. És ha a Nőstény álom személyes, női vallomás volt, a Kitalált Világ egy nő történeteiről, titkairól, vágyott világáról beszélt, úgy a Magyar hangja vagyok nemcsak érzelmekről, szerelemről és elválásról, a színészi jelenlét különös lehetőségéről szól, de megjelennek benne azok az egyre égetőbb kérdések, amelyek a jelenhez közelítik, a jövőbe röpítik. Szó van benne az egyre terjedő álhír-világról, a pénzről, a törékeny Földről, romhalmaz környezetünkről, a troll-háborúról és a „gigatestű bájtokról”, a manipulált génekről, a kiberarcú lényekről, a félelmetes fekete űrről, a vesztébe rohanó világról. A versek írója Fekete György, a zeneszerző Hrutka Róbert, Jamie Winchester, illetve Borlai Gergő.

A dalok hangzása félreismerhetetlenül jellegzetes, sajátosan és magától értetődően önazonos. Hrutka dalai letisztultságukban lélekhez szólnak, Jamie Winchester stílusa keményebb, a jazzrock világát idézi, Borlai zenéjének hangzása ezúttal dinamikus játékosságot sem nélkülöz. A Magyar hangja vagyok lemez stúdiófelvételeiben olyan művészek vettek részt, mint Hrutka Róbert és Jamie Winchester (gitár), Borlai Gergő (dobok), Giret Gábor (basszusgitár) Galambos Zoltán, illetve Hrutka Róbert (billentyűk), Fehér Adrienn (vokál), valamint egy duett erejéig Nagy Zsolt (ének).

„Szívem mélyén valahol – úgy látszik – én egy rocker vagyok” – mondja az albumról szólva Für Anikó. És hirtelen nehéz szabadulni a gondolattól, lelke mélyén, talán tudat alatt a Nőstény álom Szabó Editjének az „életbe belevágni kell” útját járja.