Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Forintmankó helyett anyagi biztonság – A pénzügyi függetlenség az önbecsülés része

Forintmankó helyett anyagi biztonság – A pénzügyi függetlenség az önbecsülés része
(Tudósítónktól)

A Generali reprezentatív kutatása szerint a magyar fiatalok nagy része szükség esetén támogatná az idős szüleit, ez azonban az anyagi terheken túl nem várt konfliktusokat is a felszínre hozhat. Az idejében elkezdett öngondoskodás nemcsak ennek veheti elejét, de érzelmileg is szabad fejlődési lehetőséget teremt.

Hazánkban a társadalmilag aktív lakosságra évről évre egyre több nyugdíjas jut: ahogy a népesség öregszik, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt az időskori anyagi biztonság. A Generali reprezentatív kutatása szerint a megkérdezetteknek – a legnagyobb arányban a 18–29 éveseknek – valamivel több, mint a fele tervezi, hogy anyagilag támogatja majd a szüleit. Csakhogy a 18–59 éves lakosság harmada tart attól, hogy a szülők anyagi támogatása családon belüli konfliktushoz vezetne.

Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta szerint a felnőtt gyermekek általában erkölcsi kötelességüknek érzik a rászoruló szülők támogatását, ráadásul jog is kötelez(het)i erre őket, mégis lehet konfliktusforrás. A szülő–gyermek kapcsolat az évek során a legharmonikusabb esetekben is ütközésekkel jár(hat), és ez a normál fejlődésnek is része, továbbá jó esetben együtt áthidalható, egy részük mégis rejtve marad, akár több nemzedéken is átívelve.

A pénz kezelése és a pénzzel gazdálkodás olyan érzékeny téma, amely könnyen felszínre hozhat rejtett érzéseket, egykori sérelmeket. Tovább árnyalja a képet, hogy egyes családokban nagyon eltérőek a hagyományok a pénzzel, az anyagiakkal kapcsolatban. A régi falusi hagyománytól – ahol szélsőséges esetben a szülő akár már életében elkülönít egy összeget pl. a temetésére – odáig, hogy tudat alatt, netán tudatosan, főleg nagy családokban, „kiszemelődik” az egyik gyermek, akinek fő szerepként jut a szülők támogatása – eleinte többnyire érzelmileg, később akár anyagilag, akár a saját önállósodása kárán.

A konfliktus nem csupán a generációk, hanem a testvérek között is kialakulhat, eltérő magánéleti és anyagi helyzetük, iskolázottságuk stb. okán. Az idejében elkezdett öngondoskodás sok vitának elejét veheti, és érzelmileg is szabad fejlődési lehetőséget teremt.

Annak ellenére, hogy a kutatás eredményei szerint a szülők csaknem fele nem szívesen fogadna el támogatást gyermekétől, még napjainkban is rendkívül kevesen kezdenek el nyugdíjukra idejében félretenni. A többi között a Generali egyik ajánlata segíthet abban, hogy bárki nyugdíjas éveit is anyagi biztonságban élje. Az ügyfél egy szerződésen belül számos élethelyzetre találhat megoldást: gondoskodhat a gyermeke jövőjéről, általános anyagi biztonságának megteremtéséről, és persze nyugdíjas éveiről is. Ha körülményei úgy alakulnak – főleg nyugdíjbiztosítás esetén –, hogy nincs lehetősége hosszú megtakarítást választani, a szerződés akár ötéves megtakarításként is megköthető.

Családi biztosításként a termék nagyon fontos eleme a díjátvállalás-kiegészítő biztosítás, hiszen segítségével a szerződők minden körülmények között anyagi biztonságban tudhatják gyermekeiket.

Mivel az átlagos nyugdíjak összege továbbra is elmarad a hazai átlagkeresettől, fontos, hogy az érdekeltek és érintettek idejében megkezdjék az öngondoskodást. Bár a cikkünk elején említett kutatás eredményeiből kiderül: a legtöbb gyermek szívesen segít, ha szükséges, mégis célszerű arra törekedni, hogy ne a kapott támogatás legyen elsődleges bevételi forrás. Ezáltal a szülő önmagát és nagykorú gyermekét egyaránt anyagi biztonságban tudhatja.