Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerelem itthon, esküvő valahol a nagyvilágban

Szerelem itthon, esküvő valahol a nagyvilágban Szerelem itthon, esküvő valahol a nagyvilágban

Negyedik alkalommal volt a szombathelyi TIT Hölgyklub vendége dr. Kiss Róbert Richárd Prima Primisssima-díjas újságíró, kommunikációs szakember. Az országosan ismert turisztikai szakíró (nem mellesleg friss házas, miként Facebook-bejegyzéséből barátai, ismerősei tudhatják) ezúttal a világ legszebb esküvői helyszíneiről tartott élvezetes beszámolót.

A képen: Las Vegas Velencéje.

Az esküvőre alaposan készülni kell, életre szóló élmény lehet egy jól megszervezett házasságkötés és nászút, ahol a fiatal pár a mézesheteket csodálatos helyeken töltheti el – kezdte vetített képes előadását Kiss Róbert Richárd. Jó ideje már sok házasulandó pár szakít a hazai hagyományokkal, és külföldön mondja ki a boldogító igent: Las Vegasban nem szükséges előre bejelenteni a házasságkötési szándékot, a kiválasztott kis kápolnában minden 18 év feletti párt összeadnak, csupán két tanú kell hozzá, ők kellő zsebpénzért bérelhetők is. Az ott kötött frigy Magyarországon is érvényes. Las Vegasban csak a fantázia szab határt annak, hogy hol mondják ki a boldogító igent, hihetetlen választék van extrém dolgokból: lehet házasodni tandemugrás közben a levegőben, vagy a tengerben víz alatt, csupán pénz kérdése az egész...

Viszont a Thaiföldön kötött házasság nálunk érvénytelen, ámbár: szerfölött látványos a szertartás.

Esküvő után csodálatos helyek várják a nászutasokat, végtelenül nagy választékból válogathatnak a frissen egybekeltek. A világot bejárt előadó szerint a Maldív- szigetek talán az utolsó olyan gyöngyszem a világon, ahol nincsenek zavaró tényezők. Az Indiai-óceánban, az Egyenlítő magasságában 800 km hosszan húzódó korallzátonyfüzér kereken száz szigetén paradicsomi körülmények várják a pihenni vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit.

A part közelében cölöpökre épített, légkondicionált, gyönyörűen berendezett vízi bungalókban szállásolják el a turistákat, akik az ajtón kilépve és egy kis létrán leereszkedve rögtön az alig egy méteres, 30 fokos türkiz színű tengervízben fürödhetnek. A Maldív-szigetekre utazókat fehérhomokos gyönyörű strandok, pálmafák és csodálatos tengeri élővilág várja és esténként felejthetetlenül elragadó naplemente – mutatta meg saját felvételeit a világjáró a közönségének.

Az amerikai nászutasok kedvelt helye Aruba szigete a Karib térségben, a Kis-Antillák szigetcsoportban található; ugyanúgy tartozik Hollandiához, miként a dél-amerikai Francia-Guyana Franciaországhoz... Arubán is fehér, bársonyhomokos tengerpart és kristálytiszta, türkizkék tenger várja a vendégeket, akik a fürdőzésen kívül vitorlázhatnak, búvárkodhatnak. Legföljebb a sok szúnyog okoz gondot.

Az előadó szerint Bora-Bora nászutas-paradicsom, mondják, hogy a világ legszebb szigete, ahol egyszerre vannak jelen a fantasztikus vulkáni táj és mellette a türkiz tenger, a fehér homokos tengerpart, az igényesen felszerelt bungalók és a csodálatos vízi világ, valamint a bőséges csapadék miatt mindig zöld pálmák. A fiatal házasok reggelente az idomított delfinek füttyögésére ébredhetnek. A kedves állatok így jelzik: megéheztek, várják az etetést. Bora-Bora vendégei esténként, vacsora közben gyönyörködhetnek a polinéz zenében és szép táncosok műsorában.

A neves utazási szakértő beszélt az Indiai-óceánban Madagaszkártól északkeletre elterülő Seychelles-ről is, amely szintén a nászutasok kedvence. Gránitsziget az óceán közepén, mesés korallal kerítve. Kivételes szépségű hely, egzotikus növény- és állatvilágával talán Földünk utolsó Édenkertje.

Curaçao sziget a Karib-tenger déli részén, Venezuela partjai közelében és Hollandia társult állama – írja róla a Wikipedia. Curaçao, amely rajta kívül a lakatlan Kis-Curaçao szigetet foglalja magába, a Holland Királyság alkotmányos része… Mindenekelőtt a holland nászutasok kedvelt helye a karibi térségben, a Holland-Antillák szigetcsoportban. Kristálytiszta tengervíz, számos tengeri élőlény, cápák, teknősök, korallok várják a vendégeket a tengerpartokon, és lenyűgöző építészeti remekművek, kedves kis sajt-, fapapucs üzletek a fővárosban, Williemstadban, amely parányi Amszterdam – vidám, karibi színekbe öltöztetve. A város 17–18. századi holland stílusú lakóházai ma az UNESCO világörökség részét képezik.

Kiss Róbert Richárd beszélt még az Antillák második nagy szigetén elterülő, rendkívüli adottságai miatt a Karib-tenger gyöngyszemeként is emlegetett Dominikai Köztársaságról: ott található a térség legnagyobb nemzeti parkja, legmagasabb hegyvonulata, az Atlanti-óceán legmélyebb pontja, ezáltal a világ legnagyobb szintkülönbsége. A zöld pálmafák, a fehér homok, és a türkizkék óceán látványa elkápráztatja a természetimádó turistákat.

Azok a nászutasok, akik nem csupán az egzotikus, pálmafás tengerpartokat keresik, hanem szeretnének az egyedülállóan izgalmas kultúrával is megismerkedni, Bali szigetére utaznak. Festői szépségű, egzotikus sziget, világszerte ismert nyaralóhely, Indonézia leglátogatottabb úti célja. A turisták lépten-nyomon szentélyekbe botlanak, ahol a helyiek különféle isteneik kegyeit keresik. Őserdőkben, rizsföldeken, utak mentén, hegycsúcsokon, sőt még a tengerparton is templomok, oltárok, áldozati tárgyak. Balin keveredtek a vallások és kialakult a hindu hitvilágnak egy sajátos ága, a balinéz, amit csak ezen a kis szigeten és szűk körzetében gyakorolnak a hívői. A művészet és az ősi kultúra az itt élők mindennapi életének szerves része… Miként szívből jövő, őszinte és kedves mosolya is, amely szintén része a balinézek életének.