Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lézerfénnyel veszélyeztetik a ferihegyi repülőforgalmat

Lézerfénnyel veszélyeztetik a ferihegyi repülőforgalmat
(Tudósítónktól)

Egyre több a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarás Magyarországon, az idén eddig mintegy száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz. Októberben kilencszer jelezte valamelyik repülőgép személyzete, hogy lézer zavarta őket fel- vagy leszállás közben. A HungaroControl minden esetben azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Egy kézi lézerrel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani úgy a repülőgépre, hogy a fénye megzavarja a pilóta látását, elterelje a figyelmét. Nagy kockázata van annak, ha le- vagy felszállás közben a manővert végrehajtó személyzet csak rövid időre is elveszíti az éleslátását. A lézerzavarás súlyos biztonsági kockázat a légi közlekedésben. Fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét is arra, hogy a lézer nem játék, a repülőgépeket megvilágítani pedig veszélyes.

Az idén itthon eddig mintegy száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz, már ebben a hónapban is két repülőgép személyzete: lézer zavarta őket. A HungaroControl az ilyen eseteket minden alkalommal haladéktalanul jelenti az illetékes hatóságnak.

Magyarországon is volt már arra példa, hogy a pilótát annyira elvakította egy lézer fénye, hogy a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását. Az egyik legsúlyosabb eset másfél évtizeddel ezelőtt történt, amikor lézersugárral vakították el egy utasszállító repülőgép mindkét pilótáját. Szerencsére a kapitány időközben visszanyerte látását, de a másodpilóta a leszállást követően sem jött rendbe teljesen. A HungaroControl felhívja a figyelmet arra, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A HungaroControl állami tulajdonú vállalat légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a magyar légtérben és a NATO felkérése alapján, a Koszovó feletti magas légtérben is, légiforgalmi szakszemélyzetet képez és léginavigációs kutatással és fejlesztéssel is foglalkozik.