Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ivan Hor, a papírhajók művésze Saint-Tropez-ból

Ivan Hor, a papírhajók művésze Saint-Tropez-ból
B. Mezei Éva

A budapesti Pintér Galéria és Aukciósházban (V., Falk Miksa utca 10.) nyílt meg Ivan Hor gyűjteményes kiállítása. A kiállítás megnyitójára elkísérte a művészt az „Amis en Hor”, a tiszteletére alakult baráti kör néhány tagja. (A művész; a kép forrása: bravoyourcity.com)

Portré. A kép forrása: Artmajeur / Galerie de l'atelier Ivan Hor 4 artworks

Az ötven esztendeje a francia Riviérán, Saint-Tropez-ben élő művész eredeti neve Horesnyi István, aki Baján látta meg a napvilágot. Az idősebb korosztály találkozhatott nevével és láthatta Ivánt filmen. Ő volt 13 esztendősen a kis Bauer a Tanár úr, kérem! című filmben. Megrémülve az 1956-i forradalomban a kiégett tankok, az utcán heverő holtestek látványától, egészen Párizsig menekült. Egy toulouse-i, négygyermekes francia család fogadta örökbe. Hamar megmutatkozott kiváló rajzkészsége. Párizsban az École Corvisart-ban kezdte a középiskolát, ahol rajztechnikákat, fényképezést és reklámozást tanult.

Alkotásaiban mindig van valami különlegesség, valami extra. Így például korai képei között találunk metrójegyekre tussal rajzoltakat, pointilista alkotásokat.

Az 1968. májusi párizsi események, a diáklázadások elől újra menekült. Ezúttal a napfényes Riviérán, Saint-Tropez-ben talált otthonra. A kékes-zöld színű tenger által simogatott település azonnal lenyűgözte a művészt, aki kezdetben főként a város mindennapi életéből merített ötletek alapján készített tollrajzokat, melyek sokszorosítva, képeslap fomában nagyon népszerűek lettek. Ma már két galériájában találkozhatunk jókedvet, napfényt, vidámságot sugárzó alkotásaival. Legtöbb képén feltűnnek jellegzetes papírhajói. Saint-Tropez híres vitorlásversenyének kikötői látványa ihlette az első, hajtogatott papírhajókkal illusztrált képét. A papírhajtogatós technikája az évek folyamán a védjegyévé vált, melyet egyszerűen csak „Art-Bateau”-nak hív. Ivan Hor először megrajzolja a hátteret, kiszínezi a papírokat, melyekből különböző méretű hajókat hajtogat és a megfelelő helyre ragaszt, mintha mozaikok lennének. Az elkészült domborművet a megvilágítás teszi még különlegesebbé.

A kép forrása: travel-me-happy-com

Képein csaknem mindig a hajók a főszereplők. Akárcsak a város, ahol él és alkot, hiszen Saint-Tropez nyugodt telei és nyüzsgő nyarai mindenkit elvarázsolnak. A francia tengerparti üdülőváros sokak számára egyet jelent a sztárok és festők nyaralóhelyével, pedig sokkal több ennél: számos érdekes múzeum, hangulatos utcák és különleges színek jellemzik. Ivan Hor pedig képein keresztül idevarázsolja a város napsütötte hangulatát Budapestre, hiszen az elmúlt 50 év
alkotásait egy retrospektív kiállítás formájában tekinthetik meg az érdeklődők a Pintér Galériában november 20-ig.