Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Versenyfelügyeleti eljárás a Hermina Centerrel szemben

Versenyfelügyeleti eljárás a Hermina Centerrel szemben

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft. ellen október 19-én. (Nyitó képünk illusztráció!)

A versenyhatósághoz a céggel kapcsolatban egyrészt a vállalkozás feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatát kifogásoló, másrészt a GVH hatáskörébe nem tartozó, polgári jogvitát megalapozó magatartásra utaló számos piaci jelzés érkezett.

A https://herminabau.ingatlan.com oldalon látható képek közül egyet 

szerkesztőségünk "megetetett" a Google képkeresőjével. Az eredmény elképesztő, miközben egyik sem utal arra, hogy az eredeti a herminabau.ingatlan.com lenne...

A vállalkozás 2016 májusa óta azt a hatást kelti mind a közösségi oldalán, mind a honlapján megjelenő szöveges és vizuális elemek által, hogy azok az általa forgalmazott ingatlanokat, továbbá az hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat, építési-berendezési lehetőségeket mutatják be. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján azonban valószínűsíthető, hogy a cég nem az általa forgalmazott ingatlanokról készített vagy azokra jellemző, hanem más épületekről készült fotókat, ábrákat, alaprajzokat használt fel.

A GVH emellett valószínűsíti azt is, hogy a Hermina Center Kft. nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el, amikor törölte a közösségi oldalán megjelenő, a szolgáltatására, kereskedelmi kommunikációira nézve negatív véleményeket, és kizárólag a dicsérő bejegyzéseket jelenítette meg. A GVH továbbá észlelte, hogy a cég az általa forgalmazott ingatlanokat passzívházként népszerűsíti, miközben valószínűsíthető, hogy az ingatlanok nem felelnek meg a passzívházzal szembeni követelményeknek, így azok ilyen minőségét a vállalkozás nem tudja megfelelően bizonyítani.

A versenyfelügyeleti eljárás megkezdése nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárásra három hónap áll rendelkezésre; indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/38/2018.