Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Önkizsákmányolás számítógéppel

Önkizsákmányolás számítógéppel
(Tudósítónktól)

A nagy cégek általában példás módon törődnek a munkavállalóik egészségével, azonban azok, akik vállalkozóként keresik kenyerüket, hajlamosak kizsákmányolni önmagukat. Előírások és figyelmeztetések híján, kevésbé (vagy egyáltalán nem) figyelnek az egészségük megőrzésére. Általánosságban kijelenthető: nincsenek tisztában a túlzásba vitt munka káros következményeivel.

A megállapítást erősítik a Szemfüles Kft. egészségmegőrző szoftverével végzett felmérések: a kkv-knál, nagyvállalatoknál már a néhány hetes, ingyenes tesztidőszakok eredményei is egyértelműen mutatják, hogy szemünk védelméért sokkal többet kell és lehet is tenni.

A Szemfüles (a nagyvállalati megoldása után) mostantól az egyéni vállalkozók részére is elérhetővé tette a számítógép előtt dolgozókat támogató, hatékonyságnövelő szoftverét. Az eddig alapvetően pislogásra és monitor–szem távolságra figyelmeztető megoldást a magyar startup új funkciókkal egészítette ki – a képernyő előtt ülők egyenletes teljesítményének elérése végett.

A számítógépes alkalmazás jól bevált egészségügyi megfigyelő és kezelési programokkal is bővült, amelyekhez a szakmai hátteret a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház szemész szakorvosai adják – állításuk szerint – Európa egyik legmodernebb eszközparkja segítségével.

A Szemfüles 100 könyvelő megkérdezésével végzett, saját kutatásából kiderült, hogy 90 válaszadó legalább 8 órát dolgozik egy nap monitor előtt, és csak ötödük tudta, hogy a normális gyakoriságú, percenként 12-15 pislogással megakadályozható lenne a számítógép használata közbeni szemkiszáradás és elfáradás. A megfelelő, sőt, szükséges monitortávolsággal (a szemünktől kb. 50–70 centiméterre) pedig csak negyedük volt tisztában.

„Általában a munkanap végén tör ránk a kellemetlen érzés: ég a szemünk, fáj a fejünk és a hátunk, érzékeny a csuklónk, merev a nyakunk és kiszáradtak vagyunk. A kutatásunk elkeserítő eredménye arra sarkalt bennünket, hogy a megelőző szoftverünket az egyéni vállalkozók, munkavégzők számára is elérhetővé tegyük” – mondta el tudósítónknak Fári Tamás ötletgazda, ügyvezető, majd hozzátette, hogy a Szemfülessel az egészségükre ügyelő munkavállalóknak és munkaadóknak is segítenek. A most már korlátlan funkciókkal beállítható szoftver használatával 10–30 százalékkal csökkenthető a táppénzes napok száma, és 15–20 százalékkal növelhető a monitor előtt dolgozók munkájának a hatékonysága. A Szemfüles azzal is szeretné segíteni a szoftver leendő használóit, hogy néhány hétig bárki ingyen kipróbálhatja, megelőzendő a számítógépes munka egészségkárosító hatását.

Az ülőmunkát végzők és a munkaidejének négyötödét képernyő előtt töltők (ha ráadásul még tévéznek, mobilozgatnak is) akár életük 17 évét is eltölthetnek képernyőnézéssel. Hosszú távon emiatt romlik a szemfelszín állapota, szempanaszok (szúró-, égő-, fáradtszem-érzés), kezdődnek, rontják az ember látás- és életminőségét, amit még tetéz a fejfájás és a kimerültség.