Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mátyás király „csillagai” – egyedülálló kiállítás az Akadémia könyvtárában

Mátyás király „csillagai” – egyedülálló kiállítás az Akadémia könyvtárában
Farkas József György

Magyarország a középkori Európa egyik tudományos és kulturális központja volt, ami elsősorban az uralkodó, Hunyadi Mátyás érdeme. Ezt meggyőzően bizonyítja a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában ma megnyílt, páratlan kincseket bemutató kiállítás. (Nyitó képünkön: reneszánsz csillagászati műszer, torkvétum a Csillagok, csillagképek – a „Tudomány Mátyás király udvarában” című, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából nyílt kiállításon az akadémiai könyvtárban és információs központjban.)

Az MTA Könyvtár és Információs Központ munkatársai által összeállított anyagot elsőként Lovász László, az Akadémia elnöke méltatta a megnyitón. A számos hazai gyűjteményből, valamint lengyelországi Jagelló Egyetem múzeumából kölcsönzött kódexek, ősnyomtatványok és régi könyvek egyértelműen arról tanúskodnak, hogy Mátyás udvarában sikerült kora legkitűnőbb koponyáit több-kevesebb időre összegyűjteni, s eredményeiket Budáról, illetve Esztergomból szétsugározni. A tudóskör tagjai közül – némi szakmai részrehajlással – kiemelte Johannes Regiomontanust, a 15. század legnagyobb matematikusát és csillagászát, akinek tevékenységéről, Kopernikusz új világképének előfutáráról alapos ismeretekkel szolgál a kiállítás. Lovász akadémikus kifejezte óhaját, hogy a magyar tudósok maradjanak itthon, a külföldiek pedig jöjjenek hozzánk minél többen, innen gazdagítva az egyetemes tudományt.

Az 1473–75-ből származó Carbo-corvina kódex a Csillagok, csillagképek - Tudomány Mátyás király udvarában című, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából nyílt kiállításon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központjában 2018. november 8-án.

Összegezve a tanulságokat az MTA elnöke leszögezte: bár Mátyás óta több mint fél évezred telt el, ma sem kívánhatnánk mást magunknak, mint olyan tudománybarát légkört, amilyen a jeles uralkodó udvarát jellemezte.

„A múlttal üzenünk a mának” – folytatta a gondolatsort a könyvtár főigazgatója. Monok István aláhúzta, hogy Mátyás érdeme a tudós tevékenység hazai lehetőségeinek kiszélesítése, alapjainak megszilárdítása, vagyis egyfajta szponzori tevékenység – ami után hagyni kell a tudomány embereit dolgozni…

A kiállítás egyes súlyponti részeinek bemutatását követően, a Musica Historica együttes középkori, ám a mai hallgató számára is élvezetes zenei összeállítása után a résztvevők végignézték a valóban meggyőző erejű gyűjteményt. Az akadémia mögött, az V. kerületi Arany János utca 1. szám alatt február 28-áig várják a látogatókat, az érdeklődő ifjúság képviselőire külön is számítva.

Részletes információ az interneten; szakszerű vezetésre is lehetőség van. Javasolt az előzetes jelentkezés a budapesti 411 61 00 telefonszámon vagy e-mailben.

(Képek: MTI/Bruzák Noémi)