Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Valótlan árkedvezményeket ígérhetett az Alza „fekete pénteki” akciója

Valótlan árkedvezményeket ígérhetett az Alza „fekete pénteki” akciója
Infovilág

Verseny-felügyeleti eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a webáruházat üzemeltető Alza.hu Kft.-vel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozás „fekete péntek/black friday” (azaz a karácsonyi bevásárlási idény) kezdetére meghirdetett akciója megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. (Nyitó illusztrációnk forrása: Yahoo Finance)

Akciója népszerűsítésére a vállalkozás képi és szöveges üzenetei azt a hatást kelthették a fogyasztókban, hogy kiemelkedő mértékű, akár 80%-os kedvezményre tehetnek szert a „fekete péntek" idején történő vásárlással. A hatóság azonban valószínűsíti, hogy az akcióban részt vevő termékek csupán egy szűk köre volt elérhető 80% feletti kedvezménnyel, és a kimagasló árleszállítás nem a hirdetésekben kiemelt termékeket érintette. Továbbá gyanítható, hogy a vállalkozás ugyanilyen elnevezéssel az év folyamán többször is folytathatott kampányokat, amelyekre szintén kiterjed a GVH vizsgálata.

Az akció, különösen a tetemes megtakarítás ígérete erőteljes hatással van a fogyasztói döntésekre, és e hatás fokozottan érvényesül a karácsony előtti időszakban. Fontos azonban, hogy a vásárlók ilyenkor is körültekintően járjanak el. A GVH már jó néhány alkalommal szabott ki verseny-felügyeleti bírságot a fogyasztókat megtévesztő „Black Friday”, illetve adventi hétvégi akciók miatt. A Hivatal emellett tájékoztatót is közzé tett, amelyben összegezte a lényeges tudnivalókat, amelyekre a fogyasztóknak érdemes tekintettel lenniük az internetes vásárlások alkalmával.

A verseny-felügyeleti eljárás megkezdése nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, és e határidő indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/39/2018.

Ennek megfelelően az Alza.hu Kft. meggyőződése, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre fog jutni, hogy az Alza.hu Kft. jogszerűen és tisztességesen járt el a piacon a tényleges és potenciális ügyfelei irányába.

 

Az Infovilág Szerkesztősége lapunk alapítása óta követi a „hallgattassék meg a másik fél is" elvét és gyakorlatát. Ez alkalommal is ezt szerettük volna tenni, ezért felhívtuk az Alza egyetlen, nyilvános telefonszámát, ahol az ügyfélszolgálat jelentkezett. Kértük, kösse össze munkatársunkat vagy a sajtóval kapcsolatot ápoló munkatársukkal (Rácz Krisztina), vagy az ügyvezetéssel, hogy lehetőséget adjunk a megszólalásra a versenyhivatali eljárással kapcsolatban. Az ügyfélszolgálati munkatárs javasolta, írjunk levelet a cégnek, még akkor is, ha az Infovilág teljes körű tájékoztatást szeretne közzé tenni, tehát megszólalási lehetőséget ajánl az Alzának. Legnagyobb sajnálatunkra ezt nem tehettük meg az ügyfélszolgálat érdektelensége miatt. Ilyenkor szokták mondani: hát akkor főjön a saját levében. 

Végül jó hét órával a versenyhivatali közlemény publikálása után, 17 óra 25 péerckor az Alza közleményt juttatott el szerkesztőségünknek:

„Az Alza vállalkozáscsoport kereskedelmi tevékenységének központi eleme a tisztességes, a fogyasztói érdekeket minden tekintetben figyelembe vevő üzletpolitika megvalósítása azokon a piacokon, amelyeken jelen van. Ennek megfelelően az Alza kiemelt fontosságot tulajdonít az irányadó magyar és európai uniós versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályok betartásának.

Az Alza mindig pontos, és az irányadó jogi rendelkezésekkel összhangban álló tájékoztatást nyújt ügyfeleinek. Kampányaink során a valós, és a fogyasztók által ténylegesen elérhető kedvezményekre vonatkozó teljes körű információt mindig részletes magyarázattal tesszük közzé, minden egyes kampányunkat a vevőink igényeihez igazítva alakítjuk ki.

A Gazdasági Versenyhivatal által az Alza.hu Kft. ellen indított versenyfelügyeleti eljárás során az Alza.hu Kft. természetesen minden tekintetben együttműködik a Gazdasági Versenyhivatallal, azonban ezúton hangsúlyozzuk, hogy az Alza.hu Kft. célja, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során bebizonyosodjon, hogy az Alza.hu Kft. kereskedelmi gyakorlata minden tekintetben a fogyasztók érdekeit szolgálta.

Ennek megfelelően az Alza.hu Kft. meggyőződése, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre fog jutni, hogy az Alza.hu Kft. jogszerűen és tisztességesen járt el a piacon a tényleges és potenciális ügyfelei irányába."