Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Arany Rajzszög: gazdag válogatás a legjobb grafikákból – Főszerepben a Bogyólé

Arany Rajzszög: gazdag válogatás a legjobb grafikákból – Főszerepben a Bogyólé
Elek Lenke

A pesti romkocsmanegyed egyik legkedveltebb bohém helye a Tesla. Nem csoda, hogy több százan – főleg fiatalok – voltak kíváncsiak kedd este a három grafikai kiállítás megnyitójára. Kezdjük azzal, ami nemcsak a kortárs tervezőgrafika iránt érdeklődők figyelmére tarthat igényt, hanem a borkedvelőékre is. A Vylyan Bogyólé Borcímke-pályázat kiállítása azért is érdekes volt, mert több, már az új címkéket viselő palackot is kiállították.

A Vylyan Pincészet négy díjat osztott ki az este – több mint ötszáz érdeklődő körében – a 2018-i Bogyólé bor címketervére kiírt pályázatára nevező ifjú grafikus művészek között. A 11. Graphifest nyitó rendezvényén (díjátadóval egybekötött kiállítás-megnyitó) Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója átadta a 14. Bogyólé pályázatának díjait. (A képen az idei díjazottak.)

A borcímkepályázat mögött csaknem másfél évtized áll: a Vylyan Pincészet még tanuló és végzett grafikusok (30 éves korig) között a szakegyetemek bevonásával írja ki minden évben pályázatát. Tíz egyetemi közösség 170 pályázójának 220 címketerve között válogatott a szakegyetemek által delegált zsűri. A közönség is kiválaszthatta kedvencét a Vylyan közösségi oldalán, ahol összesen 18 638 tetszésnyilvánítást és 1455 megosztást kaptak a pályaművek. A nyertes címketerv 25 ezer idei Bogyólé palackról köszön vissza.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Bogyólé márkáján keresztül tizennégy év óta támogatja a legfrissebb bor- és a legújabb művészeti áramlatok nagy találkozását, ezzel a legfiatalabb grafikusművészeket is. „A tervezőgrafikus pályázóknak az volt a feladatuk, hogy megleljék az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez a legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot” – hangsúlyozta Debreczeni Mónika birtokigazgató, a Bogyólé pályázat mentora.

A fiatal grafikus generációknak 14 éve lehetőséget adó megmérettetésen egy alkotó több címketervvel is pályázhatott. A szakmai zsűri az első és harmadik helyezést ugyanannak a fiatal grafikusnak, Csiby-Gindele Botondnak, az egri Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafikus-hallgatójának ítélte. A nyertes 200 ezer forint alkotói díjban részesült és 24 palack Vylyan Bogyólét is átvehetett. A második legjobb címketerv Boda Anna Stefánia, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatójának munkáját dicséri. A művészet- és borkedvelők valamennyi Bogyólé borcímke-tervet megtekinthetik november 8–20. között a Tesla Budapest kiállítótermében.

Ez alkalommal állították ki a hazai tervezőgrafika elmúlt évének gazdag anyagát felölelő 16. Arany Rajzszög és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága által hirdetett tipográfiai pályázat versenyműveit és hirdettek eredményt. (A képen az összes díjazott.)

Csaknem ezer alkotást bemutató tárlat nyílt az esten. A magyar grafikusművészet legrangosabb éves rendezvénye, a Graphifest alkalmával az adott évben készült hazai grafikai alkotások mérettettek meg.

Az idén Pinczehelyi Sándor érdemelte ki az Arany Rajzszög életműdíjat. Posztumusz életműdíjban részesült Nagy András. Az év grafikai stúdiója címet a Made by Zwoelf nyerte el. Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat Vörös Botond kapta. Az Arany Rajzszög szuverén tervezőgrafikai díjat Kiss József Gergely, a kulturális díjat Kárpáti Tibor érdemelte ki. Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért járó Arany Rajzszög-díjat Vidák Zsolt, a magyar tervezőgrafikáért díjat Lőrincz Attila kapta.