Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miskolcon a legolcsóbbak, Sopronban a legdrágábbak az ingatlanok

Miskolcon a legolcsóbbak, Sopronban a legdrágábbak az ingatlanok Miskolcon a legolcsóbbak, Sopronban a legdrágábbak az ingatlanok
(Tudósítónktól)

EU-szerte figyelmet keltenek a hazai ingatlanpiacon tapasztalható változások. A piac aktív szereplőit nem az érdekli elsősorban, hogy hol helyezkedünk el a szomszédos országok adatsorában, hanem az, hogy az egyes térségekben milyen átlagárakra lehet számítani és milyen mértékű a drágulás – derül ki  ingatlannet.hu  szerkesztőségünknek készített összefoglalójából.

Átlagos lakásárak a nagyvárosokban (m2/Ft, 2018. augusztusi adatok alapján)

 

Bár a jelenlegi átlagos lakásárak kimagaslóak, a KSH adatai is azt erősítik, hogy a bővülés üteme éves összevetésben lassult. Persze fontos, milyen településtípust vizsgálunk. Budapesten még mindig lendületesen drágulnak az ingatlanok, a városokban viszont nem ennyire, a községek árszínvonala pedig alig mutat emelkedést.

A nagyvárosokat vizsgálván kiderül: az idén január–augusztus között Kecskeméten alig (2%-kal), Pécsett, Székesfehérvárott, Sopronban, Debrecenben és Szegeden 8–10%-kal nőtt a lakások átlagos négyzetméterára, jócskán túlszárnyalva az országos (5%-os) átlagot.

Az említett időszakban a Szombathelyen és a Miskolcon tapasztalható drágulás viszont kiugró mértékű: a vasi megyeszékhelyen 15, a borsodin pedig 22%-kal növekedtek az átlagos m2-árak.

Az átlagos ingatlanárak változása az ország nagyvárosaiban 2018. január–augusztus között.

Az árelemelkedés mértéke a területek népszerűségére utal. Csakhogy az értékesítők és az érdeklődők fantáziáját ennél jobban izgatja, hogy milyen árakra számíthatnak – hiszen ez fogja meghatározni, hogy az adott környéken el tudnak-e adni vagy meg tudnak-e fizetni egy-egy ingatlant.

Viszonylag pontos képet kapunk, ha az átlagos árszínvonalat az egyes ingatlantípusok szerint vizsgáljuk. Ha a kiemelt városokat a házak és lakások szerinti bontásban nézzük, akkor az eredmény: 350 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagáraikkal a soproni ingatlanok kiemelkednek. Hozzájuk képest 12–24%-kal elmaradnak a középmezőnynek számító debreceni, székesfehérvári, kecskeméti, illetve szombathelyi ingatlanárak.

 

A családi házak átlagárai a nagyvárosokban (m2/Ft, 2018. augusztusi adatok alapján)

A legkedvezőbb áron Miskolcon juthatunk családi házhoz: az országos szintnél 14, a közepesnél 27-42, a soproninál viszont csaknem 50%-kal olcsóbban.

A konkrét típus (tégla- vagy panellakás) tovább árnyalja az árakról kialakult képet. A családi házakhoz hasonlóan ebben az ágazatban is a Miskolcon eladó lakások a legkedvezőbbek az ár–érték-arányt tekintve: 36-40%-kal elmaradnan az országostól. A közepes árszintet képviselő Szombathelyen, Szegeden, illetve Székesfehérvárott 13–75%-kal magasabb négyzetméterenkénti árakra számíthatnak a potenciális vevők.

Az éllovas ebben az esetben is Sopron; előkelő helyet foglalnak el még a Kecskeméten és Debrecenben meghirdetett lakások, ahol a téglából építettekért 400 ezer, a panelekért 330–350 ezer Ft/m2 közötti átlagárat kérnek.