Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lakásépítés: kilenc hónap alatt nyolcéves rekord dőlt meg

Lakásépítés: kilenc hónap alatt nyolcéves rekord dőlt meg Lakásépítés: kilenc hónap alatt nyolcéves rekord dőlt meg
Infovilág

Tovább élénkül az újlakáspiac, rekordok is megdőltek; ekként értelmezték a Központi Statisztikai Hivatal adatait az OTP Ingatlanpont szakértői. A kiadott építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem várható felívelés.

A KSH ma publikált adatai szerint az idei harmadik negyedévben 8589 lakásra adtak ki építési engedélyt, és 3701 lakás épült meg országosan. Az építési engedély negyedéves mutatója önmagában nem kiemelkedő; a lakásépítési fölledülés kezdetének tekinthető 2016. év óta eltelt időszak átlagával azonos. A használatba vett lakóingatlanok száma 2013 óta a harmadik legmagasabb, az idei három negyedév pedig rekordot  2010 óta.

A számok alapján most éppen a kis városokban és a községekben élénkül az újlakáspiac. A nem megyei jogú városokban kiadott 2664 építési engedélynél 2008 óta csak a tavalyi hasonló időszakban csak kicsivel volt kevesebb; a községekben jóvá hagyott 1845 engedélynél csak 2009-ben volt több. Az oka a 2017-ben bevezetett egyszerű bejelentés intézménye, ami a kis településeken jellemző családiház-építkezéseket könnyítette meg.

A kiadott építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem várnak látványos növekedést a szakértők. Sőt: mivel az értékesítési céllal épült lakások esetében 2019 után újra 27%-ra emelkedik a most 5%-os áfa, a kereslet várható mérséklése is egyelőre általában kivárásra, vagy legalább is megfontoltabb tervezésre ösztönzi a lakásépítőket. A megépülő lakások száma viszont tovább nőhet, hiszen folyamatosan adják majd át a múlt három évben tömegével elkezdett lakásokat. Az építkezések hivatalos befejezését mutató használatba vételi engedélyek száma egy ideig még magas maradhat 2019 után is. Ennek oka nem csupán az építési idők elhúzódása, hanem az is, hogy a néhány héttel ezelőtti döntéssel a lakásépítők egy kis „haladékot” kaptak az építkezések befejezésére. Az új szabály szerint ugyanis a kedvező, alacsony áfaszint a 2019 végéig szerződött azokra a lakásokra érvényesíthető, amelyek esetében az épület eléri a szerkezetkész állapotot ugyanezen időpontig. Várható tehát, hogy a beruházók és kivitelezők a következő bő egy évben azon iparkodnak majd, hogy eddig eljussanak, utána azonban kényelmesebb tempóban fejezhetik majd be az épületeket.