Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Néznek, látnak és festenek – tanár úr tehetséges tanítványai

Néznek, látnak és festenek – tanár úr tehetséges tanítványai

A kőszegi Csók István Művészkör Egyesület rendezésében nyílik meg holnap, november 3-án délután öt órakor a Hotel Írottkő aulájában Mészáros Szabolcs festőművész, művésztanár és tanítványai, Hoós Magdi, Szabadfi Marianna és Tölgyesi Ildikó „Úton” című első közös kiállítása.

Tölgyesi Ildikó festménye.

Mészáros Szabolcs hét éven keresztül vezette a szombathelyi Munkácsy Mihály Vasutas Művészkört, ahol hetente találkoztak a festészet iránt elkötelezett és nagy kedvvel alkotó amatőr festők: az összejöveteleken a művésztanár segítségével, útmutatásával mindenki saját ízlésének és irányultságának megfelelő témát festett, egyebek közt csendéletet, tájképet, portrét.

Festette: Szabadfi Marianna.

A művészkör 2012 őszén bezárt, azóta Mészáros Szabolcs az oktatást a saját műtermében folytatja, ahova a három amatőr festő is követte, rendszeresen találkoznak, közösen fejlesztik festői világukat. A mester és tanítványai szeretnek közvetlenül a természetben is festeni, kedvelt helyük a szombathelyi arborétum, ahol a csodálatos környezet a művészeket alkotásra ösztönzi.

A három amatőr festőnő kedvenc témái a virágok, a víz, a vízfelületeken tükröződő fényhatások és az utazási élmények, amelyeket fotók alapján festenek meg. A kiállításon akvarellek és olajfestmények egyaránt láthatók, Szabadfi Marianna szerint hangulattól függ, hogy melyiket festi: az olajképek elkészítése munka- és időigényes, nagy felszerelés kell hozzá, az akvarell egyszerűbb, csak festék, paletta és két ecset…és biztos ecsetkezelés, mert ez utóbbin a hibák nem tüntethetők el, bár sok esetben éppen ezek a kis festékelfolyások adják az akvarell-képek lélegzet-elállító szépségét.

A kiállítás meghívóján egy közösen megfogalmazott gondolatuk olvasható:

„Megyünk egy úton az életünk során és időszakosan emberek csatlakoznak hozzánk hosszabb-rövidebb időre. Ezek az emberek gazdagítják az életünket, hol pozitív értelemben, hol „csak” tapasztalatokat szerzünk. A mi találkozásunk mindenképp sok gazdagító tényezőt hozott magával talán mindannyiunknak. Szabolcsnak vidámságot hozott az életébe, nekünk a hobbink kiteljesedéséhez festői útmutatást, látásmódunk szélesedését, művészi ambícióink megnyilvánulását segítette.”

Hoós Magdolna pipacsai.