Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. március 4. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739346. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egymillió gépjármű kötelező biztosítási díja emelkedik

Egymillió gépjármű kötelező biztosítási díja emelkedik Egymillió gépjármű kötelező biztosítási díja emelkedik
LigetPress

Ma hajnalban 13 biztosító tette közzé január 1-jétől érvényes kötelező gépjármű-biztosítási díjait. Az érintett egymillió gépjármű tulajdonosa további 15%-os átlagos drágulással számolhat. A Biztosítás.HU összehasonlító portál azt tanácsolja, mindenki ellenőrizze a számára ajánlott díjat.

A hazai kötelező biztosítási díjak alapvető átalakuláson mentek keresztül az összehasonlító-portálok 2004. évi megjelenése óta. Az autósok aktivitásának köszönhetően 2004–11 között a díjak csaknem a harmadukra zuhantak, miáltal évente sok ezer forintot takaríthattak meg az autósok. A biztosítók által túlzásba vitt árverseny azonban 2010-re megbosszulta magát, eltörölték a kötelező-kampányt, és a díjak újra emelkedni kezdtek. A Biztosítás.HU legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a múlt hat évben töretlen díjemelkedés jövőre is folytatódik, bár még mindig messze vannak a 2004. évi szinttől (a kb. 45 ezer forinttól).

Öt-, sőt tízezer forintnál magasabb éves emeléssel is találkozhatnak azok az autósok, akiknek a biztosítási évfordulója december 31. A csaknem egymillió érintett autósnak ugyanis szinte kivétel nélkül emelkedő díjakat ajánlanak novemberben biztosítóik. A díjemelkedéseket elkerülendő az autósoknak újra aktivizálniuk kell magukat. A díjak ellenőrzése várhatóan november 3-án kezdődik, ugyanis akkortól lesznek elérhetők a díj-összehasonlító kalkulátorok az online alkuszi portálokon. A biztosítóváltásra december 1-jéig van idejük az autósoknak.

Jogos a kérdés: ha a biztosítók egyszer már tudták csökkenteni díjaikat meglepően alacsony szintre, mi annak az oka mostani várható drágulásnak? A magyarázat: elképesztően nőttek az alkatrészárak és a javítói óradíjak, ami tetemesen megnövelte a biztosítók költségeit. Ma már nem ritka 18 ezer forintos javítói óradíj sem, továbbá az autók értéknövekedése miatt a károké is tetemesen nőtt.

A biztosítók összesített KGFB-díjbevétele az idén várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot, azaz csaknem a kétszerese a jó évtizeddel ezelőtti 90 milliárdnak, amelyet a kötelező díjak legalacsonyabb szintjekor kasszíroztak a biztosítók. Figyelembe véve az emelkedő kárösszegekett és a járműpark dinamikus növekedését, ez a díjtömeg már arányosnak mondható. A járművek száma a 2012-i 3,2-ről mára több mint 5 millióra emelkedett hazánkban.

A károk fedezetére a biztosítók a múlt két évben átlagosan a díjak 62%-át költötték. A károk és a díj ilyetén aránya már alkalmas arra, hogy a biztosítóknak kellő mozgásterük legyen a díjaik üzletszerzési célú mozgatására, és ismét elkezdhessenek új ügyfelek után nézni azáltal, hogy egyes autósoknak már kedvezőbb díjakat ajánlanak. Ezt erősíti az is, hogy a most megjelent tarifákban ismét jól érzékelhető eltérések vannak az egyes biztosítók kampányra ajánlott díjai között, vagyis a díjemelkedéseket elkerülni szándékozó autósoknak mindenképp nézzenek körül a piacon.