Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rangot ad: a tudományos világ díját nyerte a Nők a Tudományban Egyesület

Rangot ad: a tudományos világ díját nyerte a Nők a Tudományban Egyesület Rangot ad: a tudományos világ díját nyerte a Nők a Tudományban Egyesület
(Tudósítónktól)

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el a rangos tudományos folyóirat, a Nature Research és az Estée Lauder vállalatcsoport által meghirdetett pályázaton, az „innovatív tudományok” kategóriában a legjobbnak járó díjat. A díjjal a független nonprofit szervezetnek azt a kereken tízéves munkáját ismerték el, amellyel közelebb hozza a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikusi hivatásokat a nőkhöz, ezzel is támogatva őket abban, hogy bátran válasszanak e tudományos területekhez kapcsolódó hivatást.

A nemzetközileg ismert szaklap az idén először hirdette meg az ösztönző és újító tevékenységet jutalmazó díjakat, amelyek a tudományos életben vezető szerepet betöltő nők, valamint azon szervezetek érdemeit kívánja elismerni, akik a lányok és fiatal nők természettudományok iránti érdeklődésének

felkeltéséért dolgoznak világszerte. A NaTE az az „innovatív tudományok” kategóriában nevezett és jeleskedett: a világ minden tájáról érkezett 110 pályázó közül öt jutott tovább a legjobbak mezőnyébe. Az öt közül a Nők a Tudományban Egyesületet értékelték a legjobbnak.

A szervezet célja, hogy eltörölje az ilyen és hasonló közhelyeket: „a műszaki pálya fiúknak való”, továbbá a munka világában a nőket érő azokat a hátrányos megkülönböztetéseket, amelyek kedvezőtlenül hatnak a pályaválasztókra. A NaTe főcélja, hogy a kevésbé ismert tudományos és műszaki szakmákat, hivatásokat a helyszíneken, a vállalatoknál mutassa be a diákoknak, támogatandó a pályaválasztásukat. A Nők a Tudományban Egyesület kiemelkedően sikeres rendezvénye „a lányok napja”, amelyen legutóbb tízezernél több diáklány vett részt. A kezdeményezéshez olyan rangos cégket csatlakoztak, mint az Ericsson, a GE, a Google, a Morgan Stanley, a National Instruments.

A Nők a Tudományban Egyesület elnöke a Nature folyóirat londoni gálaünnepségén vette át a díjat. A szervezet, mint az „Innovating Science Award” kategória nyertese, jogosult a részvételre magazin szakmai mentorprogramjában, továbbá pénzjutalmat is kapott a díjhoz kapcsolódó tevékenysége és programjai megvalósításához.