Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem csupán álmodnak a bécsiek a színes kapaszkodókról…

Nem csupán álmodnak a bécsiek a színes kapaszkodókról…
EuroCommPR*Bécs

Vidám színekben pompáznak a kapaszkodók a bécsi U6-os metró egyik szerelvényében – ekként szeretnének színt vinni a tömegközlekedés hétköznapjaiba. A hangulatjavító akcióhoz 104 fogódzkodót cseréltek le. (A nyitó képen: színes kapaszkodók az U6-os metró egyik szerelvényében © PID / Christian Fürthner)

A bécsi U6-os metróvonal észak–déli irányban szeli át az osztrák fővárost, évente 90 millióan utaznak az összesen 17 400 méter hosszú vonalon.

Azért, hogy ne legyenek egyhangúan szürkék a hétköznapok, a Wiener Linien (a bécsi közlekedési vállalat) az ősz beköszöntével színesre cserélte az egyik kocsi utasterében a kapaszkodókat. Ekként a szokásos sárga vagy szürke fogódzkodók helyett piros, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila fogantyúk fogadják az utasokat. A hangulatjavító intézkedéssel 104 kapaszkodó színesedett ki ezen a héten.

Mivel a bécsiek – eléggé méltatlanul – nem értékelik kellőképpen az U6-os metrót, a Wiener Linien a legkülönfélébb módokon igyekszik javítani a vonal megítélésén. Kéthetente mosóba küldik az összes szerelvényt, a napin túl pedig hat-nyolchetente belülről is alaposan végigtakarítják az összes kocsit, beleértve az ablakok és ülések tisztítását. Minden szerelvényben kamera ügyel az utasokra, az állomásokat és a vonatokat pedig erre a célra képzett biztonsági személyzet őrzi.

A vonal mentén folyamatosan újítják fel az Otto Wagner tervezte állomásépületeket, és LED-esre cserélik a világításukat. Már próbaüzemben működik az új szellőző-berendezés, mivel a nyári hőségben a szerelvények gyorsan átmelegedtek.

Szeptember 1-je óta pedig tilos erős szagú ételeket fogyasztani az U6-os metró szerelvényeiben, amivel sok utas régi álma vált valóra. A tesztidőszak után, 2019. január 15-től Bécs összes metróvonalán tilos lesz a gyros, a pizza és hasonlók fogyasztása.