Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hessen után: Merre Németország, merre Európa?

Hessen után: Merre Németország, merre Európa?
Kocsis Tamás

Tíz százalékot veszített támogatottságából Angela Merkel CDU-ja a hesseni tartományi választáson. Ugyanekkorát zuhant a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), amely Berlinben, a szövetségi kormányban Merkel koalíciós társa. Az SPD legutóbb 1946-ban ért el ilyen rossz eredményt a tartományban. A szélsőjobb Alternatíva Németországért (AfD) pedig ismét kétszámjegyű előbbre lépett, s így már minden német tartományi parlamentben jelen van. A rossz eredményeket a CDU és az SPD is a berlini nagykoalíción belüli vitáknak tulajdonítja. (Nyitó képünkön Angela Merkel a hesseni tartományi választás után; foto: faz.net)

A hesseni eredmény(telenség) miatt Merkelt decemberben a CDU tisztújító kongresszusán számon kérheti a saját pártja is az az újabb és újabb veszteségekért, s akár pártelnöki posztját is megkérdőjelezhetik. Merkel egyszer már kijelentette: a kancellárságot csak a pártelnökséggel együtt tudja elképzelni.

Mi tehát a folytatás? Vagy nem lesz folytatás, legalább is Merkel részéről?

Eleve nem titkolták a politikai színtéren: a hesseni tartományi választások tétje jóval több volt, mint a helyi kormányzás vagy éppenséggel Merkel jövője. Ha a kancellár asszony már most bukik, Németországban akár ez év végén új időszámítás kezdődhet, a berlini kormányfő legfőbb szövetségese, a francia elnök, Macron pedig egyedül marad az európai színtéren, és így még nehezebben kiszámítható, mi lesz Európában május, az Európa parlamenti választások után. 

Meg persze Magyarországon…

„Megingott Merkel vonzereje. Így erősödik a kereszténydemokraták aggálya, hogy őket is magukkal ragadja az SPD drámai zuhanása. Ebben a helyzetben igen nagy hiba lenne, ha a kormányfő ragaszkodna a pártvezetői tisztséghez. Ha átadja a posztot, azzal bizonyítja, hogy tudja: kancellársága a végéhez közeledik. Ha azonban ragaszkodik hozzá, azzal gyengíti a pártját és lázadást robbanthat ki. Ha erre nem jön rá, meg kell mondani neki” – írja éppen a hesseni Frankfurter Allgemeine Zeitung a választás eredményét és következményeit elemezve.

A brit The Guardian – okkal, joggal – még aggasztóbban borúlátó. „Merkel csillaga halványul, így Európa talán a legnagyobb kihívással szembesül a múlt század 30-as évei (a szociáldemokrata baloldal elbukása, Hitler nemzetiszocialistáinak hatalomra jutása – a szerk.) óta. Ha bukik a kancellár, annak igen súlyos következményei lehetnek az egész Európai Unió számára. A politikus asszony mostanáig azért úszott meg mindent, mert toronymagasan kiemelkedik vetélytársai közül. Jelenleg változatlanul ő számít a földrész első számú vezetőjének, hála világos politikai elveinek, amit jól illusztrált a nyitott kapuk politikája, valamint az, hogy szembe mert szállni Trumppal. Csakhogy a hesseni választások folytán nem kizárt, hogy az SPD kénytelen lesz elhagyni a nagykoalíciót. Akkor pedig az egész országban urnához kell szólítani az embereket és ez egy csapásra véget vethet a kancellár hatalmának.

Ez esetben megrendülhet az európai összefogás, éppen akkor, amikor járványos méreteket ölt a politika széttöredezése, illetve polarizálódása.”

Ha ez így van – már pedig alighanem ez a keserű valóság –,  magyarok, európaiak, vigyázó szemetek Berlinre vessétek!