Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Autósok figyelmébe: kezdődik a novemberi kgfb-kampány

Autósok figyelmébe: kezdődik a novemberi kgfb-kampány
LigetPress

A felelősségbiztosításra (kgfb) kötelezett gépjárművek száma meghaladta az ötmilliót, többségében magántulajdonban lévő személygépkocsiról van szó. A novemberi kampányidőszakban, amelynek díjait a biztosító társaságok ezekben a napokban kalkulálják ki, és legkésőbb november 2-ig teszik közzé, már csak nagyjából minden negyedik autós érintett – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Nyolc év óta, amikor is szabaddá vált a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac díjhirdetési rendszere, egyre kevesebb autóst érint a novemberi kgfb-kampány. Ma már a biztosítók – 60 nappal korábbi közzétételt követően – év közben is bármikor módosíthatják kgfb-tarifáikat, s az éppen lejáró vagy új szerződések esetében ezek lesznek mérvadóak. Öt éve még a kampányidőszakban az összes gépjármű-tulajdonos kétharmada köthette újra szerződését korábbi társaságánál vagy válthatott kedvezőbb ajánlatra, az idén már csak negyede. A segédmotoros-kerékpárok nélkül számított, z összes (5,11 millió) gépjármű 26,5 százaléka rendelkezik év végi évfordulós szerződéssel. A személyautók esetében még alacsonyabb az arány: 837 ezer jármű szerződése fordul az év végén a MABISZ adatai szerint.

Az év végi évfordulós szerződések jövő évre vonatkozó díjait legkésőbb november 2-án teszik közzé a társaságok, s azoknak az autósoknak, akik a biztosítóváltás mellett döntenek, legkésőbb december 1-jéig kell eljuttatniuk a felmondásukat a biztosítójukhoz. A tavalyi kampányidőszakban 160 ezer szerződést mondtak fel az érintettek – 100 ezret személyautóval rendelkező magánszemélyek szüntettek meg.

A díjakat a biztosító társaságok saját honlapjukon, valamint a MABISZ honlapján, illetve a szektor felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank honlapján teszik közzé. A biztosítók a kgfb-díjak hiteles összehasonlítására hozták létre a MABISZ Díjnavigátorát, amely a piacon díjat hirdető minden biztosító összes kedvezményének feltüntetésével hasonlítja össze a kgfb-díjakat – üzleti érdektől mentesen. A Díjnavigátor november első felében frissül az aktuális ajánlatokkal, a www.mabisz.hu oldalon.