Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tehetséges, szegény gyerekek segítése: száz diák kap banki ösztöndíjat 

Tehetséges, szegény gyerekek segítése: száz diák kap banki ösztöndíjat 
(Tudósítónktól)

Az idén ismét bővült azon fiatalok száma, akik felsőfokú végzettséget vagy szakmát szereztek az MKB Bank által több mint két évtizede alapított ösztöndíjprogramban. A Végzett Diákok Klubjába két diplomás fiatal lépett be ebben az évben. 

A nehéz sorsú gyermekek felkarolásával foglalkozó Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a pénzintézet együttműködése hosszú és sikeres múltra tekint vissza. Összefogásukkal már 21 esztendeje minden tanévben száz, kiemelkedő képességű, ám hátrányos körülmények között élő, azaz szegény gyermek és fiatal élhet az MKB Ösztöndíjprogram által biztosított rendkívüli lehetőséggel. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz évről-évre beérkező sok száz pályázat bizonyítja, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre.

A Végzett Diákok Klubja egyre színesebb: számos közgazdász, mérnök és orvos köszönheti már sikerét az ösztöndíjprogramnak; akad a végzettek között régész, informatikus és táncművész is. Az ösztöndíjprogram részeként az idén további két diák léphetett be a klubba. Az egyik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen vegyészmérnökként, a másik a Debreceni Egyetemen orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusként diplomázott; egyikük 2004, másikuk 2005 óta részesült a támogatásban. 

Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységeként ismert ösztöndíjprogramokon túl a pénzintézet és az NGYSZ együttműködésének meghatározó eseménye a karácsonyi gyermekgála, melynek hagyományos programja a Diótörő című mesebalett. A bank az ünnepi előadással, az ajándékokkal minden évben igyekszik megszépíteni, emlékezetessé tenni a karácsonyt a gyermekek számára.

Huszonegy esztendővel ezelőtt alapította ösztöndíját az MKB Bank azzal a céllal, hogy támogassa a kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos körülmények között élő gyermekeket. A bank azóta – az NGYSZ bevonásával – évente pályázatot ír ki, amelyre azok a tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölötti, és családjukban az egy személyre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén egészen a diploma megszerzéséig kaphatják az ösztöndíjat. Kezdetben évente húszan részesültek havi 16 ezer forint ösztöndíjban, ma már százan, és havonta 35 000 forintot kapnak.

Azok a tanulók, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíj-programból. Az idén kimaradt tanulók, illetve az idén végzett két diák helyére a bank újra országos pályázatot hirdetett. 

Pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni a bank: ajándékkal búcsúztatott, végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 28 főre emelkedett az idén.