Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százmilliókkal részesedik hazánk a LIFE programból

Százmilliókkal részesedik hazánk a LIFE programból
Infovilág

Az Európai Bizottság 243 millió euró (kb. 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan kezdeményezésekre, melyek a LIFE-program részeként hivatottak előmozdítani a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását Európa fenntartható és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre való átállása közben.

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE-program részeként nyújtott uniós finanszírozás további beruházásokat fog generálni, és így összesen 430,7 millió euró (kb. 139 ezer millió forint) értékben állnak majd rendelkezésre források 142 új terv megvalósítására. Tekintettel arra, hogy a finanszírozott projektek között számos transznacionális kezdeményezés is található, a LIFE mindegyik uniós tagállamban éreztetni fogja a hatását.

A program keretében 196,2 millió euró (kb. 63 milliárd forint) jut majd olyan projektekre, melyek a környezettel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkoznak. Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró (15 milliárd forint) összegű beruházással fogja támogatni a klímaváltozás mérséklésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással kapcsolatos projekteket.

Magyarország részesedése a LIFE programból:
 
I. Projektek, amelyek esetében Magyarország a projektvezető:

  • LIFE Természet és biológiai sokféleség (1,8 millió euró, vagyis 580 millió forint)

 Az élőhelyek és a biológiai sokféleség javítása a Dráva folyó mentén (WISEDRAVALIFE)

  • LIFE Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás (1,2 millió euró, azaz 387 millió forint)

A fogyasztók segítése a vegyipari termékek fenntartható használatában – Zöld & biztonságos életvezetés (Green & Safe LIFE-styles)
 
II. Projektek, amelyek esetében Magyarország partner:

  • LIFE Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás:

Az illegális hulladékkereskedelem megelőzését célzó jogszabályok érvényesítése (LIFE SWEAP)

  • LIFE Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás:

Az uniós országok támogatása éghajlat-politikai kötelezettségvállalásaik teljesítésében (LIFE360)

  • LIFE Természet és biológiai sokféleség:

Az északi pocok élőhelyének megmentése (LIFE Microtus II)

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, a Magyarországot érintő projektekről pedig itt találhatók további részletek.

SELFIE: az Európai Bizottság új eszköze a digitális oktatás és tanulás segítésére 

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos ma Varsóban bemutatta az Európai Bizottság által kifejlesztett azt az új eszközt, amelyik az iskolai digitális oktatás és tanulás támogatását szolgálja. A SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies, azaz az innovatív oktatási technológiák használatának előmozdítása révén végzett hatékony tanulást érintő önértékelés) nevet viselő eszköznek az a feladata, hogy az EU-ban, valamint Oroszországban, Grúziában és Szerbiában működő iskoláknak segítsen felmérni, miként használják a digitális technológiákat az oktatás és a tanulás terén.
 
Az érdeklődő iskolák (általános iskolák felső tagozatai, középiskolák és szakképzési intézmények) mindegyike regisztrálhat a SELFIE platformján, és elvégezheti az önértékelést saját iskolájában. A Bizottság célja, hogy 2019 végéig legalább 1 millió tanuló, tanár és intézményvezető éljen ezzel a lehetőséggel. Az eszköz összesen 250 000 iskola 76,7 millió diákjának és tanárának áll rendelkezésére önkéntes alapon. Ha valamelyik iskola a SELFIE használata mellett dönt, a tanulók, az iskolavezetők, és a tanárok kitöltenek egy kérdőívet. A SELFIE a válaszok alapján jelentésben összegzi az eredményeket, ismertetve, hogy az adott iskola miként használja a technológiát a tanítás és a tanulás során. A jelentés alapján párbeszéd indulhat arról, hogyan segítik a technológiák a tanítást, a tanulást és a diákok értékelését az iskolában.