Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Népszerűek az éjszakai temetőtúrák Bécsben

Népszerűek az éjszakai temetőtúrák Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Október végétől éjszakai temetőtúrák keretében járhatják be a Bécsi Központi Temetőt az érdeklődők. A különleges temetőlátogatás alkalmával megismerkedhetnek a világ egyik legnagyobb temetőjének a történetével, a bécsi temetkezési szokásokkal, a sírásók mindennapjaival. (A nyitó képen: sírok a Bécsi Központi Temetőben © Eurocomm-PR / Mario Lang)

„A múlt években sokkal nyitottabbá váltak a temetők, a Bécsi Központi Temetőt például évente több mint 100 ezer turista keresi fel. Változik a társadalom, és már sokkal lazábban kezeli a témát" – mondta Florian Keusch, a Bécsi Temetkezési Vállalat munkatársa a legújabb szolgáltatás kapcsán. Egy utazási irodával együttműködésben október végétől ugyanis különleges, éjszakai temetőlátogatásokat kínálnak az érdeklődőknek „a borzongás útvonalán” címmel.

A kapuzárás után, elemlámpák fényénél tartott séták során a résztvevők történelmi tényeket és érdekességeket tudhatnak meg a sírkert történetéből, megismerhetik a bécsi temetkezési szokásokat egykor és ma, valamint megismerkedhetnek a sírásók munkájával. Megtudhatják, miként járult hozzá a bécsi Ringtheaterben 1881-ben pusztított tűzvész a törvényszéki orvostan fejlődéséhez, illetve milyen módszerekkel igyekezték elkerülni az emberek, hogy tetszhalottként temessék el őket. A túrán természetesen a hírességek – például Johann Strauß és Ludwig van Beethoven – nyughelyéhez is ellátogatnak.

Az első vezetést október 31-re hirdették meg, a kétórás sétára azonban elkapkodták a jegyeket – akárcsak a tervezett további három alkalomra. Így már csak decemberi és jövő évi időpontokra lehet jelentkezni.

A bécsieknek mindig különleges volt a hozzáállása a halálhoz, az elmúláshoz. Miközben másutt inkább nem beszélnek róla, aközben Bécsben szorosan hozzátartozik az emberekhez, a városhoz és a mindennapokhoz. Sokan például nemcsak elhunyt szeretteik sírjához látogatnak ki a temetőbe, hanem sétálnak egyet vagy ott töltik a kávészünetüket. Madármegfigyelők, állatkedvelők és sportolók is gyakran felkeresik a sírkerteket.