Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az első világháború hősei – bélyegen

Az első világháború hősei – bélyegen
Infovilág

Alkalmi bélyegblokk kiadásával tiszteleg a Magyar Posta az első világháború hősei előtt. A sorszámozott blokk Hefelle Glória grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült 40 ezer példányban, és ma jelent meg.

Az Osztrák–Magyar Monarchia – trónörökösének 1914. június 28-i szarajevói meggyilkolása miatt – július 23-án 48 órás ultimátumot küldött Szerbiának, amelyet visszautasítása után, öt nap múlva, július 28-án hadüzenet követett. Az a háború kitörése pillanatában sem volt biztos, hogy csupán egy helyi háború, vagy egy minden nagyhatalmat érintő világháború bontakozik ki belőle. Az európai nagyhatalmaknak már évtizedekkel a háborút megelőzően megvoltak a mozgósítási és háborús tervei. A katonai vezetők egy háború kitörése esetén minél előbb végre akarták hajtani a kidolgozott stratégiáikat, hogy a lehető leggyorsabban eldöntsék a konfliktust, és gyors győzelmet csikarjanak ki.

A világháború kitörésének tehát nem voltak kimondott agresszorai és „áldozatai”, mindössze arról volt szó, hogy ki tudja jobb színben feltüntetni saját háborújának jogosságát. A részt vevő nagyhatalmak politikusai végig hűek voltak szövetségeseikhez és a velük kötött szerződéseikhez. Az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Magyarországról 3 és fél millió katona vonult hadba, közülük több mint 660 ezren estek el. Az első világháborúban részt vett tíz hős portréja látható a most megjelent, 170×110 mm-es alkalmi bélyegblokkon (Forrás: elsovilaghaboru.com/centenariumiemlekbizottsag/hu/; wikipedia.hu)