Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Serene hazaviszi zongoráját – Vastaps a XVII. gödöllői Liszt-fesztivál gáláján

Serene hazaviszi zongoráját – Vastaps a XVII. gödöllői Liszt-fesztivál gáláján
Ferencz Ilona

Élményt adó, emlékezetes siker volt a XVII. gödöllői Liszt-fesztivál gálakoncertje a zeneszerző születésnapján, amelyen a „díszvendég” egy Bogányi-zongora volt. Egy ifjú amerikai hölgy is bemutatta rajta a tehetségét, s az egykori Liszt-koncertek hagyományait felelevenítve, a sokadik vastaps után a különleges hangszert „becsomagolták”, hogy új tulajdonosa, Serene hazaszállítsa San Franciscóba.

A hazai zenei élet egyik kiemelkedő eseményévé vált a gödöllői Liszt-fesztivál, amely minden évben a kiváló zeneszerző születés-napjához kapcsolódik. Az idén is jeles magyar és külföldi előadók léptek fel az október 18–22-ig tartott rendezvényen. A gálamegnyitón elhangzott köszöntő szerint „királyok, császárok sem kívánhatnának ennél jobb programot”. A kastély Sisi és Ferenc József fotóival díszített Lovardájában a fesztivál zárónapján előbb Bogányi Gergely, majd a Concerto Budapest által kísért (karmester: Keller András) Mocsári Károly zongorajátékát hallhattuk. Liszt Ferenc darabjai után az est csúcspontja egy ifjú amerikai művésznő (bal oldalt az Instagram felvételén) játéka volt, aki az orosz Szergej Rahmanyinov II. zongoraversenyével „próbálta ki” élesben azt a Bogányi-zongorát, amelyet hosszas tengeren túli, majd európai keresgélés után kiválasztott.

Serene a belgrádi koncertjéről érkezett, és nagy elismeréssel beszélt Magyarország zenei kisugárzásáról, a hangszerről, amelyet a San Franciscó-i koncertterme számára vásárolt meg. A nemzetközi hírű Bogányi-zongorák közül ez már a 16., amely gazdára talált, s ez az első, amelyik az Egyesült Államokba gyönyörködtetheti hangzásával a zeneszeretőket. 

A közönség nagy ünneplése közepette a mikrofonhoz lépett Szilasi Alex zongoraművész, a gödöllői fesztivál művészeti vezetője. Elmondta: annak idején Liszt Ferenc is számos alkalommal úgy koncertezett, hogy a zongoráját az előadás végén áruba bocsátották, és többnyire azonnal akadt is vevő. Most ezt a hagyományt elevenítették föl Bogányi-zongora eladásával.