Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. február 27. Az év 58. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739340. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az ünneprontás megelőzésére: belföldre is érdemes utasbiztosítást kötni

Az ünneprontás megelőzésére: belföldre is érdemes utasbiztosítást kötni Az ünneprontás megelőzésére: belföldre is érdemes utasbiztosítást kötni
Infovilág

Két hosszú hétvége előtt áll az ország lakossága: október 23-a és november 1-je alkalmából összesen nyolcnapos szünetre sokan terveznek rövid elutazást. Bár ebben az időszakban jellemzően megnő az utasbiztosítási szerződések száma, még mindig sokan indulnak útnak megfelelő anyagi védelem nélkül – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A magyar lakosság kétharmada programokat is szervez az ünnepeknek köszönhető hosszú hétvégékre – derül ki egy idei reprezentatív országos kutatásból. Más statisztikákból az is kitűnik, hogy egyre népszerűbbé válik a belföldi turizmus: az utóbbi öt évben több mint 1,5-szeresére nőtt a magyar turisták által a hazai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma. Ma már egyre többen belföldi utazáshoz is kötnek utasbiztosítást, mert előfordul, hogy betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a pihenést, vagy le kell mondani a szállást. A belföldre hangolt utasbiztosítás a szokásos fedezeteken kívül a fennmaradó szállásköltséget is megtéríti, ami az előre lefoglalt és kifizetett szállások esetén számottevő anyagi segítség. A belföldi utasbiztosításokhoz is társíthatók kiegészítő biztosítások: az asszisztencia-szolgáltatás például a betegirányításban is segíthet; népszerű az autós segítségnyújtás és a kiegészítő felelősségbiztosítás is. Újdonságnak számít a kiegészítő szervezői felelősségbiztosítás, amely meghatározott önrész mellett akár több tízmillió forintos fedezetet vállal a bel- és a külföldi utasbiztosítások esetében is. Egy négytagú család büdzséjét egyébként – autós segítségnyújtással kiegészítve – pár ezer forinttal terheli csak meg az egy hétre kötött belföldi utasbiztosítás.

Akik pedig külföldi utat terveznek ezekben a napokban, azoknak érdemes arra figyelni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) nem minden európai országban érvényes és nem fedez minden kockázatot. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál ingyen kiváltható EEK csak korlátozottan – elsősorban sürgősségi ellátásra – használható, és azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerződött szolgáltatók fogadják el. Az ellátási csomag, így az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérő, emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások – például mentés – esetén a kártyát nem fogadják el. Emellett egyes tagállamokban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles megelőlegezni, amit az illetékes biztosító utólag megtérít. Az önrész visszatérítésére azonban nincs lehetőség. A bankkártyákhoz kapcsolódó utazási és balesetbiztosítás tartalmáról szintén érdemes részletesen tájékozódni a pénzügyi intézményeknél, mert ezek a termékek nem személyre szabottak, sőt, egyes esetekben a biztosítás csak akkor érvényes, ha a bankkártyát a célországban előzetesen használják.

Előny, hogy nagyon egyszerűen, akár az utolsó pillanatban – online – is szerződhetünk, hiszen ma már nagyjából általános, hogy a biztosítási fedezet attól a naptól érvényes, amikor azt megkötik. Ügyeljünk azonban arra, hogy számos társaságnál a külföldről kötött biztosítások az általános szerződési feltételek értelmében érvénytelenek, érdemes tehát még itthon szerződni.