Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tartják árukat a panellakások – családi házra lehet alkudni

Tartják árukat a panellakások – családi házra lehet alkudni Tartják árukat a panellakások – családi házra lehet alkudni
(Tudósítónktól)

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most itthon, mint öt évvel ezelőtt. Ekként egy panellakás átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakás akár 3 hónap alatt is elkelhet – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből. A másik jó hír: az eladóknak jóval kevesebbet kell engedniük az árból, mint 2013-ban: az alku mértéke folyamatos csökkenést mutat – lakástípustól függően – 4–10 százalék közé mérséklődött a múlt öt évben.

A leginkább a panellakásokat keresik: a két hónapos átlagos értékesítési idő a válság előtt tapasztaltaknál is rövidebb; a társasházi téglalakások esetében jellemző három hónapos időtartam is igen kedvező – állítják ingatlanszakértők. Családi házak ennél hosszabb, átlagosan mintegy fél év alatt kelnek el, ami azonban így is majdnem két hónappal rövidebb a 2013-i átlagos értékesítési időtartamnál.

Az új építésű lakások eladása átlagosan kétszer tovább tart, mint a használt lakásoké, azonban ennél nagyobb különbségek is előfordulnak. Ám ez nem okoz gondot, mert egy társasházi lakás jellemzően másfél éves építési periódusa alatt a kivitelezőnek elegendő idő áll rendelkezésére az értékesítésre.

Az eladási idővel együtt az áralku jellemző mértéke is csökkent a múlt 5 évben: 2013-ban átlagosan 13 százalékkal lehetett végül olcsóbban elvinni az adott ingatlant a kezdetben meghirdetett árnál, tavaly csupán a vételár 7,1 százalékát tudta megspórolni a vevő az eredetileg meghirdetett árhoz képest.

Az áralku értéke a családi házak esetében a legnagyobb: a kezdetben meghirdetett ár 10,2 százalékát tudja megspórolni a vevő. A legkisebb árengedmény a panellakások esetében alkudható ki: átlagosan 4,3 százalékkal fizet kevesebbet az érdeklődő a tranzakció végén. Ugyanakkor az új építésű lakások esetében a kivitelezési költségek folyamatos emelkedési miatt nem jellemző az alku. A használt ingatlanok esetében sem mindig lehet alkudni, mivel egy jó elhelyezkedésű és árú használt ingatlanért akár még licit is kialakulhat – állítja az ingatlanszakértő.