Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A zene mindenkié – avagy minden, ami zene

A zene mindenkié – avagy minden, ami zene
Tóth Tibor

A Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági bérletének október 28-i első koncertjén a Müpa Fesztivál Színházban Edvard Grieg Ibsen drámájához komponált kísérőzenéjét hallhatják a komolyzene iránt érdeklődők. Egy vadregényes északi erdő misztikus lényeivel benépesített világa mutatkozik be, miközben a házigazda-karmester, Dinnyés Dániel beavatja a hallgatóságot a komponálás folyamatába, a hangszerelés, a hangszerkezelés, vagy a hangszínkeverés világába.

Dinnyés Dániel a hallgatók által sosem látható-hallható folyamatba igyekszik beavatni a közönséget mi történik/történhet a zeneszerzővel komponálás közben. „Milyen hihetetlen mennyiségű lehetőség közül születik meg az az egy megoldás, amit később így azonosítunk: a «Fantasztikus szimfónia». Miként válik több ceruzapont és vonal egy életünket végigkísérő dallammá, zeneművé – magyarázza a dirigens. – Kutakodunk továbbá a hangszerelés lenyűgöző és mindennél sokszínűbb világában is, valamint a hangszerkezelés és hangszínkeverés utánozhatatlan tudományában. Megkeressük, mitől válhat élővé egy dallam, és miként lesz a kíséret tűnél is pontosabb iránymutatója az érzéseknek és formáknak. Mindezt ráérősen. Cseppet sem siettetve a zene bennünk való megszületését.”

Az ifjúsági bérlet első koncertjén Henrik Ibsen 1867-ben befejezett Peer Gynt című színpadi művéhez komponált kísérőzene csendül fel. A drámaíró maga kérte fel 1874-ben Edvard Grieget, hogy komponáljon kísérőzenét a dráma ősbemutatójára. Erre végül 1876-ban került sor. Grieg jó húsz tételnyi zenét írt. A tételekből később két hangversenyszvitet is összeállított, melyek napjainkban is gyakran hallhatók koncertpódiumon. Olyan közismert tételei szerepelnek bennük, mint az „Anitra tánca”, „Solvejg dala”, vagy „A hegyi király csarnokában”.

Grieg kísérőzenéje nem Ibsen drámájának modernségét ragadja meg, hanem inkább a vadregényes északi erdők misztikus lényekkel benépesített világát mutatja be. 1948-ban Harald Sæverud norvég zeneszerző új kísérőzenét komponált a Peer Gynthöz, így Grieg zenéjét napjainkban inkább csak részleteiben – gyakran ironizálva – idézik a színmű előadásain.

Az október 28-án 11 órakor kezdődő előadáson elhangzik Edvard Grieg Peer Gynt szvit, op. 23. Közreműködik Nemzeti Filharmonikus Zenekar Dinnyés Dániel vezényletével.