Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

HPE: bátorság, merészség, kezdeményezés

HPE: bátorság, merészség, kezdeményezés
Krizsán György

Nemigen hallatott magáról mostanában mifelénk a Hewlett Packard osztódásából keletkezett HPE. A szakemberek és a vezetők mintegy önmagukba fordulva küzdöttek a saját regenerálódásukért és közben hatalmasat hajtottak, hogy a teljesítményük bizonyítsa a cég döntésének helyességét. (A nyitó kép forrása: https://www.underconsideration.com)

Egyértelmű sikertörténetté vált a Hewlett Packard három évvel ezelőtt lezajlott szétválása. A Hewlett Packard Enterprise és a HP Inc. elkülönülve, önálló vezetéssel és egymástól független saját munkaerővel dolgozik. A nemzetközi struktúrát természetesen hazai környezetben is követi a vállalat. Most viszont Szpisják Tibor kereskedelmi igazgató és Keresztes József üzletfejlesztési igazgató vette a bátorságot és újságírók körében, kötetlen sajtóbeszélgetésen sorolta el a három év alatt elért sikereiket, és fölvázolta a (neve szerint) bátorságra, merészségre, kezdeményezésre vállalkozó cég jövőképét.

A HPE főként hardverszállítóként mutatta be magát, de ma már önmagában nem lehet eladni a „vasat”. A megoldás felé kell elmozdulni, és ekként a két vezető vállvetve bizonygatta: ma már nem szerverről és tárolóról beszélgetnek az ügyfeleikkel, hanem adatközpontról, hibrid adatközpontról, megoldásokról, feladatokról és üzemeltetésről.

A „vasak” operációs rendszerektől függetlenek, minden fontos szoftverhez van megfelelő hardver a kínálatukban. Ezzel nem is terhelik a használót, inkább egy rendszert adnak el számára, mely minden, számítástechnikai úton kezelhető problémájukra megoldást kínál. Megalkották a flexibilis kapacitást, amikor az ügyfélnél telepített rendszer mindenkori igénybevétele alapján számlázzák a havi díjat. Így tehát egy IT-hátteret kínálnak a vevőnek, és nem x darab processzort és y méretű tárolót adnak el neki. Tudják ezt a hátteret gondozni is, hiszen az eszközök a fejlett és folyamatosan továbbfejlődő automatikus hibafelderítő és -javító megoldásoknak köszönhetően a rendszerek üzembiztonsága kiemelkedő, és a szükséges javítást előre jelzik még a kivédhetetlen meghibásodás bekövetkezte előtt.

A Hewlett Packard Enterprise tisztában van azzal, hogy a folyamatos innovációhoz vezető út tudással van kikövezve. Bizonyíték rá, hogy a múlt években számos olyan megoldásban vett részt a HPE, amely magas színvonalú szaktudást követelt az adott IT-rendszer összeállítóitól. A HPE a sikereit elsősorban azzal éri el, hogy nyereségét kutatásra és fejlesztésre fordítja. A Spaceborne Computer fantázianevű szuperszámítógépével együttműködik a többi között a NASA-val az űrkutatásban.

A megszokottól radikálisan eltérő kutatási területeken is példás lépéseket tesz a HP Labs fejlesztései révén, ami a neumanni számítástechnika alapjától elrugaszkodva, a processzorok helyett a memóriát helyezi a középpontba. Ma már az élet minden területén elképesztő mennyiségű adat keletkezik. Ezek csak akkor nyernek értelmet, ha a lehető leggyorsabban és a legrövidebb idő alatt feldolgozhatók. Technológiai adottság miatt ez csakis memóriában képzelhető el, ugyanakkor a processzorok csak korlátozott mennyiségű memóriát tudnak kezelni, jóval kevesebbet, mint amennyi keletkezett adatot fel kellene dolgozni. A Memory Driven Computing (MDC) projektben elvben „végtelen” mennyiségű a memóriakínálat, és ehhez akár többféle processzor is kapcsolódhat. A prototípus 160 TB memóriával, számítási egységként már dolgozik az Alzheimer-kórt kutató egyik német laboratóriumban.

A HPE az adatközpontokra és az EDGE-re koncentrál. Ez utóbbi esetben a szenzorokkal a HPE nem foglalkozik, de a belőlük érkező adatok fogadására, tárolására és feldolgozására keres és kínál megoldásokat. A peremhálózat koncentrált műszaki fejlődését célozza az idén nyáron bejelentett, 4 milliárd dollár értékű kezdeményezés: a következő négy év alatt hatalmas mennyiségű erőforrást irányít e területre a vállalat.

Az adatközponti és hálózati technológiák fejlesztése és alkalmazása területén szerzett elképesztő mennyiségű és értékű tapasztalat révén egyszerűsítheti a HPE „hibrid IT-t”. Az ügyfeleinek jórésze ugyanis nem kizárólag on-premise, virtualizált vagy cloud adatközpontokat használ, hanem ötvözetükkel elégíti ki különféle igényeket.

A külső szállítókkal együttműködő Hewlett Packard Enterprise letette a voksát az adatközponti automatizáció mellett. Az érintés nélküli (Zero Touch Provisioning) üzemeltetés autonóm működése biztosítja a legjobb ügyfélélményt, optimális költségek és maximális hatékonyság mellett.

A folyamatos termék-innováció nagyrésze alkalmazásfejlesztéssel jár, miután nélküle már nincs modern vállalat. A HPE az ügyfelei véleménye alapján vallja, hogy az alkalmazásfejlesztések a termék(meg)újítás kapcsán felvetődő nehézségekkel párosulnak. Gyakori jelenség az, hogy a külső fejlesztők nem látnak rá érdemben a vállalat folyamataira és a megálmodott koncepciók a gyakorlatban nem hozzák a várt eredményt. A sikeres működéshez mindenképpen szükség van a vállalati rendszeren belüli innovációs keretrendszerre, amely támogatja és erőforrással látja el a folyamatokat, védi a vállalat tartalmait és lehetővé teszi a külső résztvevők számára a biztonságos hozzáférést. A HPE4I (Highly Protected Environment For Innovation) koncepció jól átgondolt és konkrétan megfogható, meghatározható építőelemeket hozott létre, amelyekből a használó igényeinek, környezetének és lehetőségeinek leginkább megfelelő, gyártótól független, teljes körű megoldás építhető fel, az infrastrukturális elemek szintjétől egészen a fejlesztéstámogatás, -irányítás szintjéig.

A HPE magyarországi részlegétől a magyar ügyfelek ugyanazt a szolgáltatási színvonalat kapják, mint amit a vállalat a világ bármely más pontján kínál. Hazánkban egyedülállóan népes, több mint 100 tagú szakembergárda gondoskodik a legteljesebb körű szolgáltatásról. Műszaki tanácsadók, helyi és nemzetközi munkákban tapasztalatot szerzett mérnökök és ügyfélkapcsolati szakemberek dolgoznak a magyar vállalatok üzleti igényeinek lehető legtökéletesebb kielégítéséért. A múlt években 80 százalékos növekedést ért el a HPE és erre az évre 20 ezer millió forintnál is nagyobb bevétellel számol, felerészt szerverek eladásából.

Kattintásra további HPE innovációs és referenciacikkek.