Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zsarolásos támadások kisvállalkozások ellen

Zsarolásos támadások kisvállalkozások ellen
(Tudósítónktól)

Az ötvennél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozások vonzó célpontok a kiberbűnözők számára az ügyfeleikkel és az alkalmazottaikkal kapcsolatban tárolt adatok miatt. Ha eladják vagy váltságdíjat követelnek értük, ezek az adatok sokat ér(het)nek. (A nyitó kép forrása: rand.org)

A Kaspersky Lab szerint a kiberbiztonsági incidensek által okozott zavarok állandó kockázata mellett a kisvállalkozások számára kockázat az is, ha olyanokra hagyatkoznak, akiknek nincs kellő kiberbiztonsági tapasztalatuk. A kisvállalkozások harmada az informatikai biztonsági teendőket szakmailag felkészületlenekre bízza.

Ha egy kisvállalkozás zsarolásos támadást szenved el, akkor rendszerint újra és újra áldozattá válik. A múlt egy évben az ilyenek csaknem kétötöde két vagy három fertőzést is tapasztalt. Ez pedig megbéníthatja az üzletmenetet, hiszen az állásidő vagy a fájlok tartós elérhetetlensége rendkívül nagy károkat okozhat. Tapasztalat: a zsarolóvírusos támadások elszenvedőinek több mint a negyede (27%-a) heteken át nem tudott hozzáférni az adataihoz, ami egyszerre anyagi és erkölcsi veszteség.

A kisvállalkozások a megfelelő tudással rendelkező informatikai szakemberek híján is hatékonyan védhetik a rendszereiket, ha az erre a célra kifejlesztett biztonsági megoldásokat szereznek be és használnak. Tapasztalat szerint igen nagy a választék, és a védelmi szoftvereket gyártók, fejlesztők készséggel adnak tanácsot a hozzájuk fordulóknak.