Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyerekbarát települések, 2018: budapesti Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót

Gyerekbarát települések, 2018: budapesti Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót
(Tudósítónktól)

Negyedik alkalommal hirdették ki az UNICEF,  az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja gyerekbarát település pályázatának az  eredményét: a budapesti Belváros-Lipótváros és Zalaszentgrót nyerte el címet és a vele járó 2 millió forintot. Az UNICEF Magyarország pályázatára az idén 13 pályázat érkezett. Azok a települések nyerhetik el a címet, amelyek a gyermekek jogait kiemelten kezelik, a vállalásokat hosszú távon megtartják.

Az eredetileg „Gyerekbarát Városok” (Child Friendly Cities) néven meghirdetett kezdeményezés minden olyan közösségben kifejleszthető és alkalmazható, ahol gyermekek élnek: legyen az nagy vagy kicsi, városi vagy vidéki település. A mára világméretűvé vált program 1996-ban jelent meg Európában, s azóta számos uniós tagállamban nagy sikerrel bonyolítják le a helyi önkormányzatok és az adott ország UNICEF Nemzeti Bizottságának közreműködésével.

A „gyerekbarát települések” számára fontos, hogy a gyermekek hatással lehessenek a közösségük életére, elmondhassák a véleményüket, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz és a számukra biztonságos környezetben élhessenek. Fontos még, hogy a gyermekek részt vehessenek a település kulturális életében, valamint egészséges környezetben, a kizsákmányolás és erőszak minden formája nélkül élhessék mindennapjaikat.

A „gyerekbarát település” mai ünnepélyes díjátadását a 2015-ben ezzel a címmel kitüntetett Óbuda-Békesmegyeren rendezték. Az idén a budapesti Belváros-Lipótváros, valamint Zalaszentgrót pályázata győzött, jutalma oklevél és 2-2 millió forint.   

Belváros-Lipótváros pályázatában a „jógyakorlatok” között az értékelő bizottság nagyfra értékelte kora gyermekkori fejlesztést segítő akadálytalan parkokat, integrált játszóteret, pelenkázópadot és szülő–gyerek hintát. A Belvárosi Közösségi Tér folyamatosan ad teret foglalkozásoknak, a szabadidő eltöltését pedig irodalmi játszótér és családi piknikek segítik.

Zalaszentgrót pályázatában a bizottság értékelte a tanulói utazási bérlet-, a tandíj-, a kollégiumi-albérleti díj támogatást, valamint egyéb esélyteremtési lehetőségeket, továbbá a civil szerveződések bevonását az ifjúság- és közösségfejlesztésbe. A település példás kezdeményezése az ifjúsági kerekasztal, az ifjúsági fórum és az ifjúsági piknik.

A „gyermekbarát település” cím eddigi birtokosai: Budaörs, Orosháza, Zalaegerszeg (2017), Alsómocsolád, Bordány, Hajdúnánás (2016), Cigánd, Hódmezővásárhely, Óbuda (2015).