Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Veszély fortyog az internet bugyraiban – gyanútlanul kiszolgáltatott személyes adatok

Veszély fortyog az internet bugyraiban – gyanútlanul kiszolgáltatott személyes adatok Veszély fortyog az internet bugyraiban – gyanútlanul kiszolgáltatott személyes adatok
B. Mezei Éva

Tíz fiatalból kilenc internetezik, csakhogy alig vagy egyáltalán nem figyelmeztetik ezt a korosztályt a világhálón fenyegető veszélyekre – derült ki egy jóindulatú, a felmérést szolgáló kísérlet alkalmával. A 12-25 év közöttiek nagy része egy „amerikai álomúttal” kecsegtető játékban elárulta fontos adatait, néhányan még az elektronikus levelezésük jelszavát is kiadták.

A fiatalok 86 százalékának van saját számítógépe és 88 százaléka internetezik – derült ki egy két évvel ezelőtti felmérésből. (Az arány azóta nagy valószínűséggel pozitív irányban változott.) A fiatalok többsége és szüleik azonban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyek fenyegetik a világhálón. Az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács filmet is készített, bizonyítandó, hogy sokan könnyelműen, meggondolatlanul hajlandók kiszolgáltatni személyes adataikat, amelyekkel aztán bárki visszaélhet.

A kísérlet lényege: Egy „kamu” filmes céget alapítottak, s egy pláza-moziban kérték el a gyanútlan fiatalok személyes és bizalmas adatait egy amerikai álomút megnyerése reményében. A mintegy 250 megkérdezett közül 207 (!) szolgáltatta ki az adatait, még a levelezési jelszavát is. Ezúttal azonban a leleplezés után megsemmisítették az adatokat, csakhogy a valóság egészen más. Az interneten közölt információkkal, a önfényképeken (selfie) bemutatott lakásbelsőkkel, értéktárgyakkal, az utazásokról készített felvételekkel (ez utóbbiak elve elárulják, hogy a lakó, a tulajdonos nincs otthon – szabad préda a betörőknek) bizony vissza lehet élni, és a bűnözők ezt meg is teszik.

Az ilyen és hasonló esetek elkerülésére készült el a fiatalok digitális biztonságát erősítő program az „emberminisztérium” és az Országos Bűnmegelőzési tanács támogatásával. A „digitális immunerősítő csomagot” dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár mutatta be ma újságíróknak.

A bűncselekmények megakadályozását szolgáló kezdeményezésen 100 szakértő több mint egy évig dolgozott. A 116 pontból álló javaslatcsomag itt megtalálható. A javaslatokat az iskolák is megkapják, a pedagógusok részére óravázlatok és felkészítő anyagok is készülnek.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta: azért támogatták a biztonságos internetezést segítő programcsomag elkészítését, hogy megvédjék a fiatalokat, nehogy bűncselekmények áldozataivá váljanak.

Poór Csaba a „digitális immunerősítő program” vezetője szerint a magyarok 87 százaléka gondolkodás és ellenőrzés nélkül képes megadni kényes adatait is, ha bárminemű, mindenekelőtt anyagi előnye származik belőle. A sajtóesemény részvevői megnézhették a „Vigyázat! Meglophatnak! – Adatkísérlet” című videót, amelyből kiderült, hogy 10 másodperceként éri támadás a személyi számítógépeket a világban; az internetes bűnözők (személyes) adatok milliárdjait lopják el, miáltal hatalmas károkat okoznak.

Nagyon fontos, hogy elsősorban a szülők ismerjék meg a fiatalokat a világhálón fenyegető veszélyeket, ne becsüljék le a kockázatokat, és az iskolával összefogva készítsék föl a fiatal nemzedéket – az egyébként tengernyi hasznos információt, szórakozást kínáló internetet – biztonságos használatára.