Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ukránul tudókat keres a magyar Hankook

Ukránul tudókat keres a magyar Hankook
Haszon Magazin

A Hankook olyan álláshirdetést adott fel, amiben a keresett gépkezelőkhöz szóló elvárásoknál előnyként tüntették fel az ukrán nyelvtudást. A vállalat szerint, bizonyos területeken olyan sok az ukrán és a mongol vendégmunkás, hogy a kommunikációt segíti, ha a magyar dolgozók is tudnak ukránul. A kormány egyik programjának keretében 5000 ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt, és 4600-an már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgoznak. A programot még 2016-ban indította el a kormány a munkaerőhiány orvoslására, és az előirányzott 450 millió forintot el is költötték.

Orosz hitel: eddig 25 milliárd ment Paksra ♦ A paksi bővítés finanszírozását biztosító orosz hitelből eddig 78 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot hívott le a kormány, mondta a bővítésért felelős miniszteri biztos egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva. A Magyar Állam élt a hitelszerződésben erre biztosított Iehetőséggel, és idén májusban az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette. Tehát jelenleg nem áll fent tartozás Oroszország felé. Süli János emlékeztetett: a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díjat kell fizetni. Ezek összege 2016-ban 250 ezer, 2017-ben 762 ezer, míg idén 334 ezer euróra rúgott.

Hitelből épít autópályát a kormány ♦ A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal. A hitelösszeg része annak az 1 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyről 2015-ben állapodtak meg az uniós pénzintézettel. A hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország. Egyebek mellett a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére, illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építésére fordítanák a hitelt.

Megkezdődött Hernádi Zsolt pere ♦ Az előkészítő szakasszal megkezdődött a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója ellen csütörtökön a Zágráb megyei bíróságon. A rendes tárgyalás október 23-án kezdődik. Hernádi Zsolt ügyvédje úgy nyilatkozott: azt kérték a bíróságtól, hogy fordítsák le az üggyel kapcsolatos releváns dokumentumokat, hogy azt Hernádi is megértse, és utasításokat adhasson a védelemnek. A horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. E szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért.

Mini Media Marktok nyílhatnak a Tescókban ♦ A Tesco-Global Áruházak Zrt. hosszú távú bérleti szerződést kötött a Media Markt Retail Cooperation Kereskedelmi Kft.-vel. E szerint tíz Tesco üzlet eladóterén belül (úgynevezett shop-in-shop) szakosított, műszaki fogyasztási cikkeket értékesítő üzletet üzemeltet majd a Media Markt. A szerződést a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Drágulhat a kávé a klímaváltozás miatt ♦ A nemzetközi kávészervezet adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. A helyzetet súlyosbítja a klímaváltozás, az átlaghőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet. Az EU-ba a legtöbb kávé Brazíliából érkezik, ez 915 ezer tonnát jelent, s az EU-s import 31 százalékát teszi ki. A legtöbb kávét Németország fogyasztja, az uniós rendelések 37 százalékát ők használják fel, ez 1,1 millió tonnát jelent.