Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy kis séta Szombathelyen a mellrák megelőzésére

Egy kis séta Szombathelyen a mellrák megelőzésére Egy kis séta Szombathelyen a mellrák megelőzésére

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, amikor világszerte nők milliói fognak össze, hogy felhívják a figyelmet a betegségre és a megelőzésére. A jeles eseményhez kapcsolódva a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület ma kora délután figyelemfelhívó sétát rendezett az emlőrák elleni küzdelem jegyében a Borostyánkő áruháztól az Art Café-ig. A civil szervezet már az előző években is szót emelt az emlőrák megelőzése végett, és szeretné, ha rendezvénye hagyománnyá válnék Szombathelyen. (A szerző felvételeivel.)

Bálint Éva (a képen), a Weöres Sándor Színház művésznője a kávézónál rögtönzött irodalmi összeállítással köszöntötte a rendezvényen résztvevőket. Milisitsné Tátrai Beatrix (jobb oldali kép), az egyesület vezetője elmondta: a sétával az emlőrák elleni küzdelem elkötelezett hívei a szűrés és a rendszeres önvizsgálat fontosságára hívják fel a nők figyelmét: minden nőnek tisztában kell lennie az egészségét veszélyezteti a kialakulható daganat, ezért a legfontosabb a megelőzés, a rendszeres orvosi ellenőrzés. Az önvizsgálaton túl kétévente ajánlott a részvétel az emlőrák kiszűrését célzó orvosi vizsgálaton, különösen azoknak, akiknek a családjában már diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot. Nagyon fontos az egészséges életvitel, a testi-lelki harmónia. (Sokan nem tudják, hogy a férfiakat is veszélyezteti az emlőrák, ezért nekik is ajánlott az önvizsgálat és gyanú esetén a szakorvosi vizsgálat.)

A szombathelyi sétán részt vevők a Fő téri szökőkútnál a mellrák elleni küzdelem szimbólumával, magasba engedett rózsaszín léggömbökkel fejezték ki szolidaritásukat a betegséggel küzdők iránt.