Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

WIWE – vivát! – fődíjat kapott az egriek mobil EKG-ja

WIWE – vivát! – fődíjat kapott az egriek mobil EKG-ja
Infovilág

Most érkezett a hír: az egri Sanatmetal Kft. diagnosztikai részlegének alkotása, a WIWE mobil EKG szívdiagnosztikai eszköz az idei (az alapításának éppen tizedik évfordulóját ünneplő) Magyar Formatervezési Díj fődíjasa.

A jó dizájn gazdaságélénkítő szerepe ma már vitathatatlan: a forma és funkció egységén alapuló tárgyalkotáson túl egyben az innováció serkentője, a fenntarthatóság biztosítéka. A Magyar Formatervezési Díj mindenkori bírálóbizottsága éppen ezen értékek alapján választja ki évtizedek óta a legjobb nevezett termékeket. Ennek szellemében hirdethették ki a mai nagyszabású, ünnepélyes díjkiosztón, hogy a szakmai zsűri a WIWE mobil EKG-t emelte ki fődíjasként és a „Termék” kategória nyerteseként.

A WIWE díjnyertes formatervezése Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám nevéhez fűződik; két fiatal szakember 2014 novemberében kapta meg a feladatot.

„A készülék tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy egy rendkívül egyszerűen kezelhető, nem feltűnő burkolat készüljön, szem előtt tartva a heterogén felhasználói közönséget. Az elektronika egy kisméretű, fröccsöntött eljárással készülő műanyag házban kapott helyet, hangsúlyosan megjelenítve a vezető anyagból készült két EKG-szenzort, illetve a visszajelző LED sávot” – mondták el a tervezők.

A készülék négy prototípus-módosítás után nyerte el végső, letisztult formáját és 2016 novemberében már a kereskedelemben is megjelent. A WIWE, mint szívdiagnosztikai eszköz képes a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, jelenleg ez a legnagyobb tudású, bankkártya méretű, személyes EKG-készülék a világon. Egyedülállóan képes a sztrók és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére, így egyre szélesebb körű népszerűségnek örvend mind laikus, mind orvosi körökben.

Az egri Sanatmetal Kft. öt évtizede áll a hazai és nemzetközi egészségügy szolgálatában, világszínvonalú csontsebészeti implantátumok és protézisek, orvosi műszerek gyártásával és forgalmazásával segíti a kórházak, sebészek munkáját. Diagnosztikai részlege négy évvel ezelőtt alakult, első terméke a WIWE mobil EKG, amely itthon és világ számos országában különösen keresett termékké lépett elő.