Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Négyszázmillió euró hitel magyarországi felzárkózási kezdeményezésekhez – megvalósulóban a Juncker-terv

Négyszázmillió euró hitel magyarországi felzárkózási kezdeményezésekhez – megvalósulóban a Juncker-terv
Infovilág

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke ma Budapesten négy, összesen 400 millió euró értékű hitelmegállapodást, valamint egy tanácsadási megállapodást írt alá. Emellett előadást tartott a Budapesti Gazdasági Fórumon. 
 
A négy megállapodás közül kettőhöz az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) – az európai beruházási terv (más néven a Juncker-terv) pénzügyi pillére – nyújt garanciát. A Juncker-terv uniós költségvetési garanciájának támogatásával az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) 100 millió eurós hitelt kap az EBB-től ahhoz, hogy anyagilag segíthesse leányvállalata, a MAVIR-t, hogy az korszerűsítse és továbbfejlessze villamosenergia-átviteli hálózatait, beleértve a Szlovákiával való rendszer-összeköttetéseket is. A Budapest Bank – eszközeit nézve a nyolcadik legnagyobb magyarországi bank – 25 millió euró hitelt kap kedvező feltételek mellett abból a célból, hogy növelje a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára nyújtott hitelezés volumenét, különösen a vidéki területeken.
 
A további két megállapodás közül az egyik 225 millió euró értékű kerethitelt (a Kohéziós Alap IV. kerethitele) tartalmaz, amely vízügyi (ezen belül árvízvédelmi), hulladékkezelési, energiahatékonysági, útkorszerűsítési és vasúti beruházások finanszírozására irányul, a másik pedig a magyar felsőoktatási diákhitel-program működtetéséért felelős Diákhitel állami tulajdonú társaságot részesíti 50 millió euró hitelben.
 
Egy ötödik megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal írnak alá. Ez az MFB-t segíti abban, hogy olyan külön tanácsadási részleget alakítson ki, amelyik támogatja a magyar ügyfeleket a beruházási tervek elkészítésében és végrehajtásában. E megállapodáshoz Európai Beruházási Tanácsadó Platform (EBTP) – az európai beruházási terv (más néven a Juncker-terv) tanácsadási pillére – nyújt támogatást. (A teljes közlemény itt olvasható.)