Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ketreces tojások: döntsenek a vevők

Ketreces tojások: döntsenek a vevők
(Tudósítónktól)

A fogyasztóknak kell eldönteniük, milyen típusú étkezési tojásokat kívánnak vásárolni a kereskedelemben – hangsúlyozták a Baromfi Termék Tanács (BTT) képviselői a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamaráinak legutóbbi, prágai ülésén. A BTT szerint nemzetközileg is fel kell lépni az ellen, hogy az áruházláncok kizárják a saját értékesítésükből a feljavított, ketreces tartásból származó tojásokat.

Indokolatlan piackorlátozó lépéseket kívánnak tenni azok az áruházláncok, amelyek ki akarják zárni bolthálózataikból a ketreces tojástermelést folytató agrárvállalkozásokat – húzták alá a V4-ek legutóbbi kibővített prágai találkozójukon, amelyen a Baromfi Termék Tanács egyik szövetsége, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is képviseltette magát. A Tojásszövetség lehetőséget kapott arra, hogy előadásban ismertesse a problémát a találkozón, amelyen a V4-országok mellett Bulgária, Horvátország, Litvánia és Románia is részt vett.

A V4-ek agrárkamarái kiállnak amellett, hogy a feljavított ketreces tojástermelésre szükség van a térségben és az Európai Unióban, mivel állat- és humánegészségügyi szempontból ez a legbiztonságosabb termelési mód. E technológia alkalmazása nélkül hosszabb távon veszélybe sodródhat az uniós fogyasztók biztonságos ellátása is, mert a leggazdaságosabban előállítható tojás e technológiából származik. A keletkező áruhiány hatására nagy mennyiségben jelenhetnek meg a boltok polcain olyan harmadik országbeli termékek, amelyek nem felelnek meg a jelenleg hatályos, alapvető állatjóléti és egyéb EU-s normáknak sem.

A köztestületek a prágai találkozón úgy foglaltak állást, hogy elutasítják az áruházláncok egyoldalú, kiszorító, termelőket ellehetetlenítő törekvéseit. A V4-es agrárkamarák szerint a vásárlók számára lehetőséget kell teremteni arra, hogy a számukra fontos paraméterek alapján – beleértve a higiéniát és az árat is – választhassanak termékeket az üzletláncokban.

A BTT és a Tojásszövetség is úgy ítéli meg, hogy a fogyasztóknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy tojásvásárláskor saját igényeik szerint dönthessenek. A szervezetek szerint az uniós jogszabályoknak megfelelően termelt tojások tiltása és bojkottja nem megengedhető, illetve jogellenes és diszkriminatív is.