Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Körte, áfonya, marcipán – magyar borok ázsiai sikere

Körte, áfonya, marcipán – magyar borok ázsiai sikere
Elek Lenke

Költői magasságokba ível a bort bíráló jellemző és dicsérő jelzők sokasága. Manapság szinte művészi vénával megáldottnak kell lenni egy-egy sommeliernek – ez jutott eszembe, amikor olvastam a Kristinus Borbirtok által a Devanter Asia Wine Awardson elért sikerekről. (A képen a Kristinus borbirtok.)

A borászat az idén 2 ezüst és 3 bronz – azaz 5 dobogós – elismerésben részesült. A rendezvény 50 nemzetközi szaktekintélye 37 ország több mint 3000 termékét értékelte. A Kristinus borbirtok mellett a Csányi, a Vylyan, a Grand Tokaj, a Holdvölgy (Tokaj); a Szepsy (Tokaj) és a Mád pincészetek képviseltetették magukat. A magyar borászatok összesen 20 érmet vehettek át.

A Kristinus borok közül ezüstérmet kapott a Sommelier Merlot 2015. A bírák méltatták az ital tiszta illatában megjelenő érett cseresznye, meggy, fekete csokoládés és földesség jegyeket, árnyalatnyi kókusszal és meleg hordófűszerekkel kiegészítve.

Ugyancsak ezüstérmet szerzett a pincészet egyik legfiatalabb bora, az Utopia 2017, amely 49% Chardonnay, 35% Sauvignon Blanc és 16% Szürkebarát (Pinot Gris) házasításával készült, és fél évig érlelődött tölgyfahordóban. A közepes testű bor kiegyensúlyozott savait az alma, a licsi és a citrusfélék adják. A bírák szerint: „Az érett körte, a gyógytea és az alma koncentrált rétegei jelennek meg a borban élénk savas maggal és egy lágy, lekerekített citromos textúrával”.

A bronzérmes borok közül a Cabernet Sauvignon Selection 2015 közepesnél halványabb rubin színű, csillogó bordó széllel. A pohár falán lassan lefolyó lábak izgalmas beltartalmi értékre engednek következtetni. Meleg fűszeres illatában szeder, áfonya, dohányosság és szilva váltakozik. „Az illatban ígért jegyek mellett közepesen intenzív, lágy tannin-érzet teljesíti ki a hosszú lecsengést – ahogy a szakemberek fogalmaznak. A fekete bogyós gyümölcsök, a savérzet és a test hosszú érlelési potenciállal áldotta meg a bort”. Vaddisznópörkölt és szarvasgombás burgonyapüré mellett teljesedhet ki.

Ázsia hatalmas piac: a keleti kontinensen a megjelenés és siker kiváló üzlet. Kérdés, bírják-e majd mennyiségben a kitüntetett pincészetek a keresletet. Mert egy közepes kínai város annyit rendel egyszerre, amennyi egész évben érlelődik egy honi pincében…

 

 

 

Címkék