Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa emlékszik Lech Wałęsára – Orbán persze nem

Európa emlékszik Lech Wałęsára – Orbán persze nem
Infovilág

Ma 75 esztendős a lengyel legenda: Lech Wałęsa, a 20. század végi lengyel munkásmozgalom ikonikus alakja, a Gdański Lenin Hajógyár egykori villanyszerelője, a Szolidaritás (Solidarność) független szakszervezeti mozgalom egyik alapítója, a III. Lengyel Köztársaság 2. elnöke, Nobel-békedíjas (1983), és még legalább két tucat, rangos kitüntetés – közte a Magyar Érdemrend nagykeresztje (1994) – birtokosa, Budapest díszpolgára (2011). A nyitó képen a Nobel-békedíjas Wałęsa (forrás: The Christian Science Monitor).

„Lech Walesának, az európai és lengyel szolidaritás hősének, az újjászületett Lengyel Köztársaság első elnökének, legmélyebb elismerésünk és hálánk kifejezésével 75. születésnapja alkalmából és a Nobel-békedíj odaítélésének 35. évfordulóján. Európa emlékszik!"

Európa politikai krémje aláírásával megerősítve köszöntötte a lengyel politikust.

Miként az üdvözlő levélből kitűnik, pusztán két név fölött maradt üres a kézjegy helye. Az egyik Orbán Viktor magyar, a másik Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöké (mert lengyel-magyar két jó barát, együtt nem köszönti Lech Wałęsát?)

A szakszervezeti vezető Wałęsa (kép: Autografy Papkina)

Holott Orbán első miniszterelnöksége idején (amikor Wałęsa már nem volt köztársasági elnök) jó kapcsolatot ápolt egymással a két politikus; a lengyel nemzeti hős 1997-ben részt vett a Fidesz kongresszusán, járt a magyar politikus otthonában, és támogatta is magyar barátja megválasztását. Orbán öt évvel ezelőtt „Magyarország minden polgára nevében” köszöntötte a 70 esztendős Lech Wałęsát.

Aztán eltelt néhány év, és a Szolidaritás egykori elnöke tavaly ekként nyilatkozott a Heti Válasznak: „A magyarok most ugyanabba álltak bele, mint a lengyelek: nem építeni akarnak, hanem rombolni”.

Amikor hét évvel ezelőtt Budapesten átvette a díszpolgári címet, Lázár János kancelláriaminiszter ekként méltatta: Lech Wałęsa „Kelet-Közép-Európa megtestesült lelkiismerete”.

Hja, kérem, változnak az idők, változnak a vélemények.