Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország 45 millió euróval támogathatja a BorsodChem beruházását

Magyarország 45 millió euróval támogathatja a BorsodChem beruházását
Infovilág

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által a BorsodChem Zrt. számára nyújtott 45 millió euró összegű beruházási támogatás összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A támogatás az egységes piacon belüli verseny indokolatlan torzítása nélkül fog hozzájárulni az észak-magyarországi régió fejlődéséhez, és csökkenteni fogja a környezeti kockázatokat.

A beruházási támogatás segíti a BorsodChem azon tervének megvalósítását, amely szerint összesen 142 millió eurót ruházna be egy anilin előállítására alkalmas új létesítménybe a meglévő kazincbarcikai üzemében, ahol a vállalat jelenleg metiléndifenil-diizocianátot (MDI) gyárt. Az anilin az MDI előállításának alapvető nyersanyaga. Az MDI számos ágazatban (például az építőiparban és a gépjármű-iparban) számos termék (például háztartási készülékek, ruházat és lábbeli) előállításához használt vegyület.

A beruházás várhatóan legalább 50 közvetlen munkahelyet teremt, és hozzá fog járulni egy hátrányos helyzetű térség gazdasági fejlődéséhez. Emellett az anilin – amelyet a BorsodChem jelenleg kínai anyavállalatától importálja – nagy távolságra történő szállításával járó környezeti kockázatokat is mérsékelni fogja. (A teljes közlemény itt olvasható.)