Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itthon egyedülálló: dízel-segédhajtást kap a GYSEV két villanymozdonya

Itthon egyedülálló: dízel-segédhajtást kap a GYSEV két villanymozdonya
(Tudósítónktól)

Elkészült a GYSEV Zrt. első, dízel-segédhajtással is működő Vectron villamos mozdonya. A vasúttársaság tavaly vásárolt a Siemenstől kilenc vontatójárművet; kettőbe dízelmotort is szerelnek; előnyei elsősorban az áruszállításban hasznosulnak.

A GYSEV Zrt. a múlt év elején jelentette be: látványosan fejleszti vontatójármű-parkját: a vasúttársaság kilenc villamos mozdonyt vásárolt a Siemenstől. A két és három áramnemű vontatójárművek Európa számos országában tudnak közlekedni, így az új mozdonyok a hazai InterCity-forgalmak mellett szerepet kaptak a magyarországi és nemzetközi árufuvarozásban is.

A gyártóval kötött megállapodás része volt, hogy két mozdonyba az átadástól számított egy éven belül szerelnek be dízel segédhajtást. Az első, dízeles Vectron már meg is kapta a 180 kW teljesítményű dízelmotort. Kipufogójának kivezetése a jármű tetején van, a mozdonyt mindkét oldalon meg lehet tankolni.

Mostantól ezek a mozdonyok olyan helyszíneken, pl. terminálokon, teherpályaudvarokon is vontathatnak, ahol nincs kiépítve a villamos felsővezeték. A villamos-dízel üzemű mozdony Európában is ritka.

A GYSEV másik Vectron mozdonyába ezekben a napokban építik be a dízelmotort, októberben már munkába is állhat a kettős meghajtású lokomotív.