Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Festők, ha találkoznak – Szakmunkások versenyeztek a Hungexpón

Festők, ha találkoznak – Szakmunkások versenyeztek a Hungexpón
Elek Lenke

Ebben a hírben nem a Hungexpo a szenzáció, hanem a szakmunkás. Ez a szó mostanában olyan ritka, mint a fehér holló, egyáltalán a munkás szót is alig használja a közbeszéd a rendszerváltás óta, mintha szégyen lenne. Csak alkalmazott van meg vállalkozó, legfeljebb szakember… A mai magyar szobafestők és tapétázók legtöbbje például szakmunkás, és közben egyéni vállalkozóként keresi a kenyerét. Mi meg őket keressük, mert itthon egyre kevesebben vannak, és hónapokra jó előre foglaltak…

A vásárvárosban a minap nagy sikerrel megrendezett Euroskills elsősorban a különféle szakmák utánpótlásáról szólt. A fiatal szakmunkások Európa-bajnoksága ez, egyben látványos bemutatója a mesterségeknek és a legfrissebb európai fejlesztéseknek, a fodrászoktól a cukrászokig, és a szobafestőkig. (Merthogy a köznyelv így különbözteti meg a festőművészt a falainkat megújító, megszépítő munkástól.) Huszonöt évesnél fiatalabbak vehettek részt a színes programokban gazdag eseményen, amelyet kétévente rendeznek meg a Worldskills Europe szervezet tagállamainak egyikében.

A digitalizáció és a robotizáció enyhíti a szobafestő szakma Európa-szerte jellemző munkaerőhiányát is, hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, a kézműipart azonban nem helyettesíti – hangsúlyozta Helmut Schultz (bal oldali kép), a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetsége (UNIEP) elnöke az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) székházában szervezett nemzetközi találkozón.

    A szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Budapest rendezvényen részt vevő szobafestő-tapétázó szövetségek képviselői az IPOSZ meghívására tartottak megbeszélést a szakma körülményeiről. Németh László, az IPOSZ elnöke arról is beszélt, mennyire fontos a duális képzés. Biztos abban, hogy nálunk is alkalmazni kell a német módszert, amely szerint a duális képzésnek köszönhetően a tanulók gyakorlatilag egyszerre részesülnek általános és szakképzésben. A rendszer be kell vonna a kis műhelyeket is.

Tóth Antal (a képen), a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület (SzMTO) elnöke hangsúlyozta, a magyar szobafestő-mázoló, tapétázó vállalkozók jövedelmezősége rendkívül alacsony, nehezen tudják kitermelni a digitalizációhoz szükséges modern eszközök árát. Gond az is hogy a szakoktatás nem terjed ki a digitális munkaeszközök alkalmazására.
Példaként említette, hogy Ausztriában a falat vizsgáló és elemző gépek használatát is tanítják, Magyarországon az ilyesmi (a digitalizáció része) egyáltalán nem szerepel a szobafestő-oktatás tananyagában.

 

Érettségi nélkül is lehet karriert befutni a kiemelt kézműipari szakmákban – mondta Solti Gábor, az IPOSZ nemzetközi és oktatási igazgatója. Ugyanakkor vészesen csökken az érdeklődő fiatalok száma, és ez egész Európában probléma. A legújabb felmérés szerint Ausztriában mintegy 170 ezer szakmunkás hiányzik az összes szakmát tekintve, Németországban ez a szám egy friss kutatás szerint megtízszereződött. Tehát várható, hogy továbbra is sokan fognak kivándorolni.

Azért mi bízzunk benne, hogy a jövő olyan rózsaszín lesz e tekintetben, mint amilyent ezek az okos és szorgos fiatalok sejtettek az Euroskills-en, és gyermekeinknek már könnyebb lesz jó szakembert találni. Erről és másról is beszélgettem Tóth Antallal, a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület elnökével, a rendezvény szünetében.

  • Manapság nehéz megbízható, jó szakembert, szobafestő-mázolót találni, holott az egyik leginkább keresett mesterség ez, a lakosság körében. Ráadásul bizalmi szakma, hiszen ma már milliós tételekről beszélünk. Ugyanakkor nincs hatékony fogyasztóvédelem, és mindenki annyit kér egy munkáért, amennyit akar. Mit tehet ilyenkor az állampolgár?
  • Munkánk szabadáras. Azt javaslom, kérjen árkalkulációt több mestertől, és tájékozódjék előbb általában az árakról. Ha panasza van, akkor kénytelen lesz végigjárni az ilyenkor szokásos procedúrát.
  • Festés vagy tapéta? Melyik a divatosabb, melyik a drágább?
  • A tapétázás drágább. Egyébként mindkettő divatos. Még többe kerülhet, ha lakberendezőt is foglalkoztat a megrendelő. Sokszor a lakberendező ajánlja a mestert is, azonban csak egy bizonyos szűkebb tehetős réteg tudja megfizetni az effajta szolgáltatást.

Talán a laikus olvasó nem is tudja, de létezik ennek a szakmának gazdag múltú nemzetközi szervezete is, az UNIEP, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi szövetsége. Helmut Schulz, az UNIEP elnöke a nemzetközi kapcsolatok és tapasztalatcsere fontosságát emelte ki elsősorban – ez is több évszázados hagyomány. Hiszen már a középkorban is útra keltek a fiatal szakmunkások, hogy később a céhek megbecsült tagjai legyenek és bevezessék a szerte a világban elsajátított szakmai fortélyokat.

A festők az idén 16 országból érkeztek a megmérettetésre és tapasztalatcserére. A versenyen túl legalább olyan fontos volt, hogy a külföldi szakemberek bemutassák a festővállalkozások európai körülményeit, lehetőségeit.