Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ébresztő-óra az óbudai Árpádban

Ébresztő-óra az óbudai Árpádban Ébresztő-óra az óbudai Árpádban
Farkas József György

Eddig mintegy tizenhatezer hazai iskolást világosított fel jogairól – de kötelességeiről is az UNICEF Magyarország. Az „Ébresztő-óra” elnevezést viselő rendezvénysorozat legutolsó állomására most került sor az óbudai Árpád Gimnáziumban, a vendég Szinetár Dóra színművész volt.

Az ENSZ gyermekjogi kérdésekkel foglalkozó szervezetének magyar bizottsága mintegy száz önkéntesével járja az országot, felvilágosítandó hallgatóságát a fiatalokat körülvevő világ szabályairól, az ezekkel kapcsolatos problémák kezeléséről, megoldásáról. A jó nevű budapesti gimnázium osztálya előbb megilletődötten, elfogódottan figyelte az önkéntesek, köztük az – ugyancsak az UNICEF égszínkék trikóját viselő – Szinetár Dóra előadását, majd fokozatosan feloldódva, végül már tömeges jelentkezéssel reagálva a látottakra. Mert látnivalóról bőkezűen gondoskodott az önkéntes gárda, mind az UNICEF tevékenységét bemutató filmek, mind a körbeküldött segédeszközök tekintetében. Csendes döbbenet fogadta azt az információt, hogy a világon naponta 18 ezer gyermek hal meg elégtelenm tápláltság vagy betegség következtében, s láthatóan elgondolkodtak afölött, hogy zsebpénzükből hányat lehetne megmenteni közülük. Kakukné Lapis Krisztina moderátorként a hazai problémákat elemezte, rámutatva, hogy bár közvetlen életveszély itt nem fenyegeti a közönség tagjait és kortársaikat, nem elhanyagolhatók a rájuk váró problémás helyzetek az internetes gyűlölködéstől az erőszakig.

Az UNICEF Magyarország 2014-ben célul tűzte ki, hogy minél több tíz és tizennyolc év közöttit segítsen hozzá a jó döntések meghozatalához otthon, az iskolában, a sportban – az életben. Ami jogaik ismeretével válik lehetővé, ez segítheti, hogy felelős és öntudatos emberekké váljanak, de addig se hagyják magukat. A téma másik oldala sem maradt említés nélkül: a jogsértéshez hasonlóan a kötelességek elhanyagolása is elítélendő és elkerülendő. Ez az olyan újabb keletű gondokban, például az online világban egyre erőteljesebben mutatkozó erőszakban, mások szó szerinti halálra gyötrésében is megmutatkozhat.

A mintegy kétórás találkozó után Szinetár Dóra az Infovilágnak elmondta, hogy ő maga három éve kapcsolódott be az UNICEF-kampányba. „Fontosnak tartom, hogy ahol csak lehet, próbáljuk megszólítani a most fölnövekvő generációt, tudatosítani bennük, hogy vannak jogaik, amelyekkel bátran élhetnek, de vannak kötelezettségeik is, amelyeket meg kell tartaniuk. Nekünk pedig teljes értékű embernek kell tekintenünk egy fiatalt, legyen bármilyen idős. Akkor is, ha éppen legnehezebb kamaszkorát éli – mert ilyen is van…”