Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatták a nemzeti atlasz új kiadását

Bemutatták a nemzeti atlasz új kiadását
(Tudósítónktól)

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában ma dél előtt vehették kézbe az érdeklődők először Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. Az előző kiadás 1989-ben jelent meg, az akkori MTA-elnök, Szentágothai János hathatós közreműködésével.

Tizennyolc szerkesztő, 140 fejezetszerző, 219 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat lektor munkája eredményeként készült el az új kiadás, amelynek digitális változatát folyamatosan frissítik, és bárki számára elérhető, és ingyen letölthető.

Újdonságnak számít, hogy nem csupán a címben foglalt Magyarország, hanem a Kárpát-medence egészének bemutatására is törekszik a kiadvány.

Lovász László, az MTA elnöke a bemutatón azt hangsúlyozta, hogy az atlasz „kordokumentum és egyúttal fontos nemzeti szimbólum, amely méretével és tartalmával is tekintélyt parancsoló”. Kásler Miklós, az emberi erőforrások (EMMI) minisztere azt méltatta, hogy az atlasz tizenkét ország mintegy félmillió négyzetkilométernyi területére és 34 ezer településére vonatkozóan mutatja be a természet, a társadalom és a gazdaság térszerkezetét. Vagyis „azt a Kárpát–Pannon-térséget térképezi föl, ahol a nemzet történelme alakult.”

Az 1989. évihez képest a kötet terjedelme megduplázódott, és kétszeresére nőtt a térképek, ábrák, táblázatok száma is. A kiadvány egyrészt ismerteti a kőzet-, a víz- és levegőburok állapotát, az élővilág életterét, másrészt olyan fejezeteket is tartalmaz, amelyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik.

Tematikus térképek alapján alkothatunk képet a hazai élővilág elképesztő fajgazdagságáról, a környezet állapotáról és a hulladék kezeléséről, védett természeti területeinkről, az ökoturizmusról, valamint a kiemelkedő fontosságú hazai természeti veszélyekről.

Az új kiadás az MTA vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült. Az először kinyomtatott hatezer példány nyomdaköltségeit az EMMI vállalta, és a terjesztését is támogatja. Az ajándékként felajánlott háromezer kötet a tárca közreműködésével jut el a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez.

Az atlasz további három kötete várhatóan 2019–21 között jelenik meg, A magyar állam és helye a világban, Társadalom, illetve Gazdaság címmel. Rövidesen megjelenik az első kötet angol változata is, a tervek szerint a további három kötetet is kiadják majd angolul.