Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lakáspiac: többségben a készpénzes vevők

Lakáspiac: többségben a készpénzes vevők
(Tudósítónktól)

Továbbra is van tér a hazai ingatlanpiac bővülésére – derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. A lakáshitelek elérhetősége és a bérek emelkedése lehet a további növekedés fő mozgatója. Bár drasztikus az utóbbi években zajló, és jelenleg is tartó lakásár-emelkedés, a reál értéken mért árak még csak most haladják meg a tíz évvel ezelőtti értékeket. Az adás-vételek nagyobb része készpénzes vásárlás, a vevőknek a fele sem igényel hitelt.

A Duna House Hitelcentrumának adatai alapján tíz ügyfélből csupán 3-4 kér hitelt a vásárlás lebonyolításához. A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a múlt években nőtt ugyan a hitellel vásárlók aránya, azonban még mindig csak az ügyletek 30–40 százalékánál kérnek jelzáloghiteles segítséget az ingatlancég ügyfelei.

Az MNB jelentéséből kiderül: a lakáspiaci ügyletek 45 százalékához kapcsolódik hitelfelvétel, ami az előző évi adatokhoz képest 6 százalékpontos növekedés. A Duna House friss adatai ennél is erősebb készpénzes túlsúlyt mutatnak, ami az ingatlanközvetítő hálózatnál megjelenő magasabb befektetői arányú ügyletekkel magyarázható.  Az októberben hatályba lépő adósságfék-szabály a hitelállomány növekedését valószínűsíthetően lassítani fogja, ám megállítani vélhetően nem tudja. A változással tovább emelkedik a hosszú távra rögzített kamatú hitelek aránya, amely összességében stabil és kockázattal alig járó megoldás lehet a hiteligénylők számára.