Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ukrán fiatal vitatkozott a legjobban a Goethe Intézet vetélkedőjén

Ukrán fiatal vitatkozott a legjobban a Goethe Intézet vetélkedőjén
(Tudósítónktól)

A Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának „Vitázik a világ ifjúsága” című közös kezdeményezésére Pozsonyban ma megrendezett XII. nemzetközi döntőben arról folyt a vita, hogy „Kell-e jobban védeni a rádió- és tévéadókat az állami befolyástól?” A döntő vitát fantasztikus teljesítményével az ukrajnai Jarema-Luka Jelejko nyerte.

Hazánkat a nemzetközi döntő hetében Balázs Fanni (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Sopron) és Hutter Ottó (Tamási Áron Gimnázium, Budapest) képviselte. A magyar fiatalok az idén az elődöntőig jutottak, ahol 2500 résztvevő közül a legjobb nyolc diák vitázott arról, hogy kötelező legyen-e középiskolás tanulók részére a diktatúrák áldozatainak állított emlékhelyek látogatása.

A képen: az 1. helyezett Jarema-Luka Jelejko (Ukrajna),  a 4. helyezett Kamil Polański (Lengyelország), a 2. helyezett Denisa Ivanovová Csehország)  és az ugyancsak cseh Jana Nguyenová, akit a 3. helyre sorolt a bíráló bizottság.

A nemzetközi döntő az egész vetélkedőév csúcspontja; ebből az alkalomból egy hetet töltött Pozsonyban a részt vevő 12 ország 24 tanulója: Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna országos döntőinek első és második helyezettje.

A versenyzők politikai és szociális kérdéseket taglaltak, és közben megismerték egymást is – a viták során és a hétköznapokban.

Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak tovább a nemzetközi minősítő fordulókból és az elődöntőből, és a mai záró vitában a következő helyezéseket érték el:

1. Jarema-Luka Jelejko, 28. számú iskola, Lviv/Lemberg (Ukrajna);

2. Denisa Ivanovová, Deutsche Schule Prag (Csehország)

3. Jana Nguyenová, Gymnasium Matyáše Lercha Brno (Csehország)

4. Kamil Polański, LO XIII Szczecin (Lengyelország).

„A Vitázik a világ ifjúsága megtanított rá, hogy minden témát érdemes több szempontból is megvizsgálni, hiszen semmi sem fekete vagy fehér, és mindig érdekes különböző véleményeket megismerni” – véli a soproni Fanni.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány (EVZ), a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös kezdeményezése.

A pozsonyi XII. nemzetközi döntő fővédnöke Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke volt.