Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Novák Blanka remekelt az EU fiatal tudósok versenyén

Novák Blanka remekelt az EU fiatal tudósok versenyén
(Tudósítónktól)

Szeptember 14–19. között az írországi Dublinban rendezték meg az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetségkutató és -kiválasztó versenyt; ez alkalommal a világ 38 országából érkeztek versenyzők a fiatal tudósok vetélkedőjére, ahol magyar részvevő kapta meg a különdíjat.

A sok ezer 14–20 éves közül kiválasztott és a döntőbe bejutottak között a hazai színeket az innovációs szövetség által legutóbb megrendezett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny három első díjasa képviselhette: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?), Tassi Timián Áron (Okoslámpa) és Novák Blanka (A lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata).

Az ifjú tudósjelöltek vetélkedőjének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják. E megmérettetésben a kiválasztott legjobb két–négy pályamunkáról nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezután a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 38 országból 135 fiatal vett részt. A dublini döntőn 88 pályázatból Novák Blanka (a képen, az Egri Dobó István Gimnázium végzett diákja) a „A lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata” című dolgozata részesült különdíjban. Jutalma egy dublini szakmai utazás. Engedtessék meg, hogy ezen a helyen eltekintsünk a szakmai részletek taglalásától, és csak annyit jegyezzünk meg, hogy a versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagymértékű rezisztencia és az „antibiotikumok utáni korszak” eljövetele adja.

Novák Blanka pályázata a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szeptember 28-án megtekinthető a kutatók éjszakáján, az Ericsson Magyarország székhelyén (Budapest, XI., Magyar tudósok körútja 11.).

A következő ifjúsági tehetségkutató versenyt október 2-án hirdetik meg ugyancsak az Ericsson központjában; az eseményen Novák Blanka is részt vesz.