Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Demokrácia és a magyar társadalom

Demokrácia és a magyar társadalom
Infovilág

Mi a demokrácia a magyarok számára? Miként vélekednek a választók a mai magyar demokrácia minőségéről? Milyenek a demokratikus kormányváltás esélyei Magyarországon a szavazók szerint? A Policy Solutions új kutatása e kérdésekre ad választ.

A magyar demokrácia és a jogállam állapota, a demokratikus intézmények működésének átalakulása és a hatalomgyakorlás módja kétségkívül az utóbbi évek egyik legtöbbet tárgyalt politikai témája, a tudományos életben és a tágabb értelemben vett közbeszédben is. A 2010 utáni magyar politikai rendszer természetének, jellegzetességeinek leírása mára már semmiképpen sem tekinthető hiánycikknek. Arról viszont jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, hogy a magyar társadalom az Orbán-kormány nyolc éve után mit gondol a magyar demokrácia állapotáról, van-e olyan „betegségtudata” a demokrácia működését illetően, mint ami a rendszerszintű jellemzések alapján logikus lehetne.

A Policy Solutions kutatásának célja az volt, hogy feltárjuk, a sorozatban harmadik kétharmados FIDESZ-KDNP-s parlamenti többséggel induló ciklusban miként vélekednek a választók a mai magyar demokrácia minőségéről. Kiadványával a szervezet hozzá szeretne járulni a magyar demokráciával és működésével kapcsolatos választói vélemények tényalapú megismeréséhez, és ezáltal annak megértéséhez, hogyan érzi magát a magyar társadalom az egyre szűkülő demokratikus térben.

Az elemzés megalapozásához a Policy Solutions 2018. augusztus 10–18. között közvélemény-kutatást végzett, melyben a Závecz Research volt a partnere. A személyes megkérdezéssel készült felmérés idején elért 1000 személy életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint Magyarország felnőtt népességét reprezentálta.

A „Demokrácia és a magyar társadalom” című tanulmány ide kattintva letölthető.

Szerzők: Bíró-Nagy András – Laki Gergely. A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.