Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százezernél többen követelik Ahmed H. szabadságát

Százezernél többen követelik Ahmed H. szabadságát

Csütörtökön lesz a terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő, szíriai származású Ahmed H. másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Ahmed H.-t 2016 novemberében először tíz év, majd a megismételt elsőfokú eljárással márciusban hét év fegyházbüntetésre ítélték. Az Amnesty International 2017 elején nemzetközi petíciót indított a férfi ügyében, mert a szervezet véleménye szerint a magyar hatóságok tévesen alkalmazták a terrorcselekmény tényállását vele szemben. (A képen az elítélt családja.)

A szíriai férfi három éve van őrizetben, ebből az alkalomból az Amnesty International szeptember 18-án este egy tizenöt méter magas animációt vetített az Igazságügyi Minisztérium épületére, néhány órával előtte pedig átadta a több mint 100 000 ember nevét tartalmazó petícióját a minisztérium képviselőjének.

„Az Ahmed H. (jobb oldali kép) elleni eljárás és az ellene folytatott lejárató kampány tökéletes példája annak a magyarországi és európai trendnek, ahogy a hatóságok a migránsokat és menekülteket démonizálják, és tévesen alkalmazzák a terrorizmus elleni törvényeket és intézkedéseket” – mondta dr. Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

„A múlt héten az Európai Parlament képviselőinek meggyőző többsége világossá tette, hogy véleményük szerint Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság és az emberi jogok szisztematikus megsértésének. Ahmed H. esete lehet az egyik első példa, amelyen keresztül a magyar hatóságok bebizonyíthatják, hogy hajlandóak változtatni.”

Ahmed H.-t azután tartóztatták le és helyezték előzetes letartóztatásba, hogy a 2015. szeptemberi röszkei zavargáskor eldobott néhány követ. Ezt maga a vádlott is elismerte. A több mint tíz éve a feleségével és két lányával Cipruson élő férfi azért volt a magyar–szerb határon, mert a Szíriából menekülő szüleit és más családtagjait kísérte.

02016. november 30-án első fokon terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt tíz év fegyházra ítélte a férfit, majd 2017 júniusában a másodfok úgy döntött, hogy meg kell ismételni az eljárást. A megismételt eljárás márciusban ért véget, akkor a Szegedi Törvényszék hét év fegyházra ítélte, annak ellenére, hogy nem volt olyan bizonyíték, amely a terrorcselekmény vádját alátámasztotta volna.

Ahmed H. elismerte, hogy a zavargás idején több alkalommal eldobott köveket. Az eljárásban a rendőrség és újságírók által készített olyan videofelvételeket is bemutattak, amelyeken egyértelműen látható és hallható, hogy a vádlott megpróbált a tömeg és a rendőrség között közvetíteni, és békés megoldást találni a kialakult helyzetre.

Ahmed felesége, Nadia bízik abban, hogy a magyar hatóságok szabadon engedik a férjét.

„Annak ellenére, hogy Ahmed becsületébe gázoltak és terroristának állították be, a férjem meg tudta őrizni az erejét. Az egyetlen igazságos döntés az lehet, ha ejtik a terrorcselekmény vádját, és szabadon engedik a férjemet” – mondta Nadia. „Ahmed az életem, az örömöm, a férjem, a legjobb barátom. A gyerekeinknek szükségük van rá. Vissza akarom kapni a férjem, újra egyben akarom tudni a családom.”

https://www.dropbox.com/sh/0azv4g1abcdacvf/AAAU1J3cbKXiIQtB0GIEpgPXa?dl=0