Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vízügyi együttműködés uniós támogatással

Vízügyi együttműködés uniós támogatással Vízügyi együttműködés uniós támogatással
B. Mezei Éva

A vízügyi adatok hatékony és ingyenes cseréjével az eddiginél jobban fel lehetne készülni az árvizek, az aszályok előrejelzésére – ez a fő témája annak a nemzetközi vízügyi tanácskozásnak, amely ma kezdődött Budapesten.

Magyar vízügyi szakemberek a vezető partnerei a 12 országot felölelő annak a nemzetközi kezdeményezésnek, amelyben egy tájékoztató rendszer létrehozásával összehangolják a Duna vízgyűjtő hidrológiai adatainak cseréjét. Rendkívül fontos, hogy a Duna vízgyűjtő medencéjében a vízügyi szakemberek rendszeresen kapjanak adatokat a csapadékokról a folyó vízállásának a meghatározásához, hogy idejében fel lehessen készülni az árvizekre, az aszályokra. A nem duzzasztott folyókon a hajózást is ennek alapján szolgálhatják hasznos információkkal.

A DAREFFORT (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation ) néven ismert, mintegy három évig tartó fejlesztés első szakmai találkozója kezdődött ma Budapesten. A DAREFFORT az Európai Unió és a kezdeményezésben részt vevő országos anyagi támogatásával jön létre. Hazánk jó húszmillió forinttal járul hozzá a megvalósuláshoz.

A cél információáramlás javítása, a lehető legpontosabb előrejelzés, az eredmény az eddiginél hatékonyabb árvízi védekezés, miáltal látványosan csökkenek az anyagi károk.

A napjainkban tapasztalható extrém időjárási helyzetek, a klímaváltozással összefüggésbe hozható éghajlati változékonyság alapjában meghatározzák természetes vizeink szintjét. Magyarország az árvizektől különösen veszélyeztetett ország Európa más tagállamaihoz képest. A múlt 20 évben 21 folyó mentén dőlt meg a valaha mért legnagyobb vízállás: a Dunán három, a Tiszán öt alkalommal. Új rekord árvízszintek alakultak ki a Sajón, a Hernádon, a Murán és kisebb vízfolyásokon is. Az új negatív rekordok rendkívül nagy kihívások elé állítják az árvízvédelmi–vízügyi szolgálatot. Az rendkívüli körülmények miatti hagyományos fejlesztések megvalósítása azonban rendkívül nagy terhet róna a költségvetésre, ezért döntő az ágazati előrejelzés és a megelőzés, a korszerű infrastruktúrák és elsősorban az informatikai vívmányok alkalmazása. Minderre most az uniós támogatással, nemzetközi együttműködéssel lehetőség nyílik.