Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

E-ügyintézés az integrált jogalkotási rendszerrel

E-ügyintézés az integrált jogalkotási rendszerrel
Tóth Tibor

Nem csupán az eddiginél egyszerűbb és gyorsabb lesz a jogszabályalkotás az integrált jogalkotási rendszer (IJR) bevezetésével, hanem széles körben elérhetővé is válik. Mutatjuk, hogyan. (Kép: hirmagazin.eu)

A közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentését, a döntés-előkészítés egyszerűsítését hozza az IJR. Ezzel párhuzamosan az állampolgárok és vállalkozások is jobb minőségű szolgáltatást várhatnak a közigazgatástól. Az IJR-ben olyan szolgáltatásokat is kialakítanak, amelyeket más szervezetek, intézmények, hivatalok is széles körben felhasználhatnak.

Ehhez a már meglévő közigazgatási szabványok használata szükséges. Az IJR által a természetes személyeknek nyújtott szolgáltatások csak abban az esetben lehetnek személyre szabottak, ha az érintett személy azonosítható. Amellett, hogy az IJR állampolgári szolgáltatásainak lehető legbővebb köre egyszerű használói bejelentkezés alapján is elérhetővé válik.

A rendszer az azonosításban támaszkodni kíván a KAÜ (központi azonosítási ügynök) teljes körű azonosítási szolgáltatásra, mely a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokban azonosít, és azt továbbítja a használóknak, intézményeknek. A KAÜ magába foglalja az ügyfélkapus azonosítást, illetve egyéb – a közigazgatás által kötelezően nyújtott – személyazonosítási megoldásokat. Az Ügyfélkapu lehetővé teszi, hogy a használók a személyazonosság ellenőrzése után kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó intézményekkel.

Az állampolgárok és vállalkozások számára nyújtott egyes szolgáltatások önállóan is elérhetők lesznek, az IJR-ben létrehozott e-közszolgáltatások teljes körét a személyre szabott ügyintézési felületen, a SZÜF-ön keresztül szeretnék elérhetővé tenni.

Az IJR fejlesztésével kiemelt cél az egyszerűség és közérthetőség, illetve a használói igények előtérbe helyezése. Egy sor platform és böngésző is használhatja, továbbá elkészül a mobil nézetre alkalmazás – egységes űrlap-rendszeri háttérrel. A fejlesztések közben kiemelt szempont a megfelelés az akadálymentesítési követelményeknek.