Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hozza a papírformát a Pátria – szobrot kapott Gutenberg

Hozza a papírformát a Pátria – szobrot kapott Gutenberg
Toronyi Attila

Az idén emlékezett meg a világ a könyvnyomtatás feltalálójáról: Johannes Gutenberg 550 évvel ezelőtt, 1468-ban halt meg. A német mester újítása forradalmasította az európai gondolkodást. A nemzeti nyelveken hozzáférhető kiadványoknak köszönhetően egyre többen olvashattak, és visszaszorult az analfabetizmus. (Gutenberg-homokszobor a Kopaszi-gáton.)

Erről a sok évszázaddal ezelőtti eseményről is meg akart emlékezni a Pátria Nyomda, amikor fennállása 125. évfordulójának a megünneplésére hívta meg az illetékes polgármestert, valamint a sajtó képviselőit. Újbuda polgármesterével Hoffmann Tamással együtt leplezte le Simon László vezérigazgató Monostori Ferenc homokszobrász Gutenberget ábrázoló 3,5 méteres művét.

Magyarország egyik legnagyobb nyomdáját, a Pátriát 1893-ban alapították; a vállalat napjainkban mintegy négyszáz főt foglalkoztat. A nyomdaipar hazai körülményeiről szólván a vezérigazgatója hangsúlyozta az informatika és az automatizálás szerepét az iparágban. Simon László szerint a mai nyomdák jóformán összehasonlíthatatlanok a gutenbergi műhellyel; a fejlődés az utóbbi 20–50 évben ugrásszerű. Az is elhangzott, hogy ez az iparág is szenved a munkaerőhiánytól, mintegy ezer dolgozót azonnal lehetne alkalmazni.

A nyomdászok hagyományosan nem keresnek rosszul, de az utánpótlás körüli gondok azzal is összefüggnek, hogy az ágazat hasonló problémákkal küzd, mint számos más iparág. Miközben tehát ma már sokkal korszerűbbek a munkakörülmények, mégis csökken a vállalkozások száma, miközben örvendetesen egyre több a megrendelés. A Pátria esetében a rendelésbővülés tíz százalékra tehető, és a foglalkoztatottak száma is stabilnak mondható. Hoffmann polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a kerületben működő nyomda példát szolgáltat a környezettudatos gondolkodásra, hiszen a fejlesztések nem kis részben a környezet védelmét szolgálták.

A budapesti Kopaszi gáton átadott, Gutenberget ábrázoló homokszobor az időjárástól függően néhány hónapig tekinthető meg, mert a vízbázisú ragasztó nem bírja a kemény fagyokat. A műalkotás számára a méltó helyet a BudaPart – Kopaszi gát üzemeltetője, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. bocsátotta rendelkezésre.

Néhány naptár és röpirat nyomtatása után Gutenberg nekilátott főművének, a 641 lapos, 42 soros Bibliának (a képen; forrás:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg#/media/File:Gutenberg-bible.jpg az elkészítéséhez. A két hasábban szedett mű hatalmas technikai és anyagi kihívás volt az ő korában. Azért, hogy a nyomtatott biblia pont olyan legyen, mint a kézzel másolt, szükség volt az iniciálék és a díszítések egyedi megfestésére is. Még így is csaknem fele annyiért lehetett adni, mint egy hagyományos módon készült kódexet, és ez már az ősnyomtatványt is vonzóvá tette a vásárlók számára.